Мика Зайкова: Корупцията е майка на сивата икономика. Бащата е политиката

Снимка: БГНЕС

Скептик съм по отношение на намаляването на сивата икономика, защото в България контрабандата е налице, крият се трудови договори и се работи в сивия сектор. За съжаление не можем да се похвалим с кой знае какъв успех в битката с контрабандата. Тя би могла да се намали само ако има политически ангажимент. Без политически чадър не може да има контрабанда в огромни количества, а при нас е точно така. Ако мислите, че това се отнася само до управляващите, жестоко се лъжете.

Контрабандата може да се сравни с едни шлангове, по които тече нещо. Ако си в управлението, шлангът е с по-голям диаметър. Ако си в опозиция – той е с по-малък диаметър, но пак тече. Как да искаме да се намали, след като всички са в тази игра? Трябва да има политическа воля да се спре. Само че алчността няма предел. Независимо от това, че има минимални данъци, бизнесът прави по-широки стъпки в сивата икономика. Основната река, от която черпи сивата икономика, е криенето на ДДС.

Има фирми, в които от горе до долу всички получават минимална заплата. Което не е вярно и ощетява както данъчната сфера, така и самите хора. В края на пътя, когато човек се пенсионира, се оказва с малка пенсия, защото осигуровките са ниски. Държавата е направила доста сериозни стъпки в това направление с ниските данъци.

Бизнесът е ощетен от друга гледна точка – няма достъп до финансов ресурс. И тук е ролята на държавата. Ние 10 г. сме извън еврозоната, а евтиният финансов ресурс е точно там. Там и лихвите по бизнес кредитите са ниски, там има редица облекчения, които могат да се ползват. Стоенето извън еврозоната е вредно за бизнеса. Валутният борд стабилизира хаоса в нашата икономика, но това беше преди 20 г. Сега вече е крайно време да влезем в еврозоната или да се откажем от валутния борд, защото той спъва развитието на икономиката.

Това, което г-жа (Ангела) Меркел (германският канцлер – бел. ред.) каза тук с половин уста, нямаше кой знае какво значение. Важното е какво казаха баварците в Германия, защото Бавария е най-силната област. Тя фактически е вратът, който движи главата на федералната република. А Бавария казва категорично „не” на нашето влизане в еврозоната. Ако някой си мисли, че Германия ни е подкрепила, нищо не е разбрал. Баварският премиер каза: Да, заповядайте (в еврозоната), но не сте готови. Т.е. те нямат никакво намерение към момента да ни пропуснат там. Има нещо, което е изключително важно. Ако ние сега не влезем в еврозоната, това ще се отложи чак за 2022 г. Да не забравяме, че изтича мандатът на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който ни е голям приятел. Ще има едно наместване на пластовете в ЕК. Отлагането е крайно вредно за нас.

Имам известни опасения за това, което предложи г-н Софиянски преди време срещу сивата икономика. Става въпрос отново за влизането в еврозоната – видите ли, че и ние ще се отървем от валутния борд. В някоя нормална държава без корупция и сива икономика, това би било чудесно. При нас има прекрасни специалисти, които могат да управляват централната банка. Тя не е банка като банка – няма пари. Биха могли да се справят с огромното предизвикателство, а то е освобождаването на един огромен валутен резерв от 26 млрд., който сега държим заради борда В момента, в който падне бордът, този ресурс ще е свободен. Само че ако той се използва нерационално, неефективно, и се разграби, както се случи в Гърция, ще се стигне до колапс. Като имам предвид политическата класа и нейните интелектуални качества - хората в парламента и в правителството разполагат с експерти в икономиката, но се броят на пръсти. Това е причината трудното да се удържат юздите им.

Корупцията е майка на сивата икономика. Бащата е политиката. Тя стимулира сивата икономика. Най-важното е липсата на реформа в съдебната власт. Ако тя работеше бързо и ефективно, никой нямаше да си помисли да посегне. Нашето законодателство е добро, то е синхронизирано с европейското. Само че то е врата в полето, защото елитът не се съобразява с него. Ние провеждаме шумни акции, ловим корумпираните, но няма наказуемост. Всички са бели като снежинки. Категорично можем да кажем, че държавата и нейният политически елит съдействат за запазване на високите нива на сивата икономика. Те пречат на бизнеса да излезе от летаргията.

Бизнесът се мъчи да направи това, което трябва в реалната икономика, ако има нормална среда. Той не може да живее и да се развива, без да има инвестиции. А хората с пари не се чувстват сигурни да дойдат в тази държава. Какво се случва с преките чужди инвестиции в течение на години? За 10 г. те са намалели много пъти. От 3 млрд. евро до по-малко от 1 млрд. Вместо да вървим нагоре, се получава обратното. Това е причината да казвам, че не ни чака ръст през следващите години. Ние просто направихме пак капитална грешка – не използвахме добрия цикъл да привлечем инвеститори, защото направихме мимикрия на реформи. /БГНЕС

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK