"Михайлидис" може да остане без лиценз за купуване на тютюн в България, опарени завеждат колективен иск за над 1 000 000 лв.

Кметът на Сатовча Арбен Мименов и управителят на "Михайлидис" Михайил Папанастасиу, снимка: Infomreja.bg

Кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България, на проведена днес среща в земеделското ведомство с министър Десислава Танева поиска на представляваната от него организация да бъде оказана спешна и неотложна правна помощ за завеждане на колективен съдебен иск срещу гръцката фирма "Михайлидис" АД заради неплатения все още на производителите тютюн от реколта 2015. 

Приключилата в ранния следобед среща на кметове на общини от страната със земеделския министър бе във връзка с осигуряването на дърва за огрев на населението и неплатените количества изкупен тютюн от миналогодишната реколта от гръцката фирма "Михайлидис".

Кметът на Сатовча Арбен Мименов е уверил министър Танева, че в област Благоевград въпросът с добиването и снабдяването с дърва за предстоящия зимен сезон вече е уреден. В близките дни остават за уточнение някои дребни детайли във връзка с организацията и контрола.

Нерешен обаче остава най-болният проблем за много жители на четирите общини Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев - неплатеният тютюн.

Въпреки многото обещания, които дойдоха от собственика на "Михайлидис", гръцката фирма отново прати за "зелен хайвер" стотици тютюнопроизводители от Гоцеделчевския регион. 

По тази причина кметът Арбен Мименов днес настоя за спешна правна помощ от министър Танева за завеждане на колективен иск срещу дружеството длъжник, оставило за пореден път с попарени надежди местните производители.

Дължимата сума към тютюнопроизводители само от Гоцеделчевско, на които „Михайлидис" АД до момента не е платила изкупения им тютюн през миналата година, е над 1 000 000 лева, коментира пред ИНФОМРЕЖА Арбен Мименов. 

Той бе категоричен, че непременно и по най-бързия начин земеделското министерство и в частност министър Танева трябва да окажат съдействие за завеждането на колективния иск, тъй като е невъзможно ощетените производители на жълтото злато да водят самостоятелни съдебни дела срещу „Михайлидис” АД. 

Днес е било решено преди да се пристъпи към съдебната процедура и отнемане на лиценза на гръцките изкупвачи, министър Танева трябва да се срещне и разговаря за последно и с гръцкия представител на фирмата за България - Михаил Папанастасиу. 

Не са платени все още тютюните от реколта 2015 на производители от Вълкосел, Годешево, Слащен, Ваклиново и други села в община Сатовча, от Абланица и други хаджидимовски села, от селата Осиково, Рибново и други в община Гърмен и от гоцеделчевските села Корница, Лъжница, Буково", коментира Мименов, категоричен, че повече няма смисъл от чакане, а трябва да се действа чрез съда и правителството.

Обещанията на управителя на гръцката фирма Михаил Папанастасиу отпреди няколко месеца, че графиците и парите са готови и че „Михайлидис" АД ще се разплати с тютюнопроизводителите, на които са изкупили тютюните в края на 2015 и началото на 2016 година, останаха без покритие. Това стана и причина тютюнопроизводителите от Гоцеделчевско въпреки сключените договори за новата реколта категорично да откажат да я продадат на гръцките изкупвачи. 

"От 11 до 30 юли ще изплатим всички дължими суми на производителите, от които купихме миналата година тютюни. Разбирам ги напълно и моля за извинение и още малко търпение. Това е последният и категоричен срок и за спазването му лично аз поемам отговорност", обеща на среща с кметове и производители през юни тази година управителят Михаил Папанастасиу. 

"Въпреки нуждите си от пари тютюнопроизводителите от Неврокопския край направиха исканите от тях многобройни компромиси, но отново не получиха парите си. В сила остава и нагласата за протести и граждански неподчинения от страна на тютюнопроизводителите, но окончателно решение ще вземем след срещата на министър Танева с гръцкия представител на „Михайлидис", заяви още кметът на Сатовча Арбен Мименов. 

 

Михаил Папанастасиу - управител на "Михайлидис" АД, снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

кочан07:11 - 28.09.2016
А с тези фалшиви договори ще съдите но Бойко да помогне нека Доган ви помогне с едно намигване.
Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK