Мая Манолова написа писма до лидерите на ПГ

Снимка: novini.bg

Мая Манолова внесе писма до председателите на всички ПГ без „БСП за България“. „Обърнах се към шефовете на ПГ с едно прочуствено и едновременно гневно писмо да предотвратят това гласуване, което ще остави за Коледа хората без пари“, обяви омбудсманът.

„И не само за Коледа – те никога няма да си получат това, което са заработили!“, отсече тя. В писмото омбудсманът апелира да политическите лидери да съдействат за ново заседание на социалната комисия, на което да преразгледа решението си да отхвърли предложението й в Кодекса на труда.

То даваше възможност на всички онези работници от фалирали фирми, които чакат с месеци неизплатените си заплати да си ги получат, като за целта поправката натоварваше с отговорност Инспекцията по труда към МТСП с проверките на предприятията и подаването на молбите до съда. Социалната комисия преди два дни редактира искането й, като гласува отсрочка промяната в закона да се задейства от 1 юли.

Това обаче отрязва всеки шанс и завинаги на онези 5000 работници, които си чакат парите от миналия април месец, защото към юли пък ще е изтекъл 12-месечният срок, през който могат да си поискат парите от Фонда за гарантиране на вземанията. Манолова припомни, че има европейски директиви, според които държавата гарантира парите им при фалит на предприятията.

В отговор на социалния министър, който се оплака, че няма бюджет и капацитет в трудовата инспекция, омбудсманът припомни, че предложението й е още от април, а идеята молбите да се подават от Инспекцията по труда до съда е била след становище на Законодателния съвет на НС, оглавяван от проф. Огнян Герджиков. По думите й инспекцията разполага с достатъчно кардри, има и юристи.

„Става дума за елементарно усилие, но министърът на труда и социалната политика със своето настояване за отлагателен 6-месечен срок, даде да се разбере, че за него чиновниците от Главна инспекция по труда са му по-важни от мизерстващите хора с неплатени заплати, защото, те, видите ли, им трябвали 6 месеца да се подготвят да направят проверки и да опишат всичко в една молба до съда!“

Според нея най-късно за Гергьовден хората могат да си получат парите, ако сега социалната комисия преосмисли решението си. Манолова припомни, че във Фонда за гарантиране на вземанията има 257 млн. точно за тази цел.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK