Нинова в парламента: Симеонов открива тоалетни, а ДПС получава 22 млн.лв. Кой управлява държавата?

Снимка: epicenter.bg

ГЕРБ не предлагат нищо ново и различно от досега– повече пари в доказано неработещи системи, убедена е лидерът на БСП

„Г-н Симеонов, докато Вие откривахте тоалетни на ГКПП, ДПС получи за половин час 22 млн. лв., извън бюджета. Какво става в държавата. Кой управлява? ГЕРБ прави бюджет не за българите, а за купуване на влияние, за послушание на непослушните, за задкулисни договорки и за печелене на избори. ГЕРБ превърна най-висшата форма на политика – бюджета, в най-грозната форма за купуване на политическо влияние и политическо спокойствие“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова при второто четене на държавния бюджет.
 

„ГЕРБ не предлагат нищо ново и различно от досега- повече пари в доказано неработещи системи. Какво става в образованието – все повече деца отпадат от училище, все повече се увеличава неграмотността. Здравеопазването – увеличава се броят на закритите болници и броят на хората, които нямат достъп до здравеопазване. Увеличават се хората, вече 3 млн., които са на прага на бедността“, обяснява Корнелия Нинова.

„Демографска катастрофа – продължаваме да се топим. Това са процеси, които вървят от години, но ГЕРБ управлява в последните 8. Философията на нашия бюджет е повече пари, но за реформирани модели и системи на здравеопазване, образование и данъчна система; с цел здравеопазване, в което болниците не са търговски дружества – това е сериозна промяна; образование, в което парите не следват ученика, а качеството на образованието е в центъра на реформата и по-високи доходи чрез една по-справедлива данъчна система. Това са две алтернативи“, допълва лидерът на БСП.

В бюджета трябва да има държавна политика за икономика и производство и държавна политика за борба с бедността. Бюджетът на ГЕРБ няма предпоставки за сериозен растеж в икономиката, той е приблизително средният за световната икономика, смята Нинова. Счита, че България има доста да наваксва и това приближаване до развитите страни няма да стане бързо и ще останем най- бедната страна в Европа.

Потребление и инвестиции – няма как при този ръст на цените да очакваме, че потреблението ще се увеличава и това ще стимулира икономиката – с 80% са се увеличили цените на някои храни, според Държавната агенция за стокови борси и тържища, ток – 1.5% нагоре, вода 19%, акцизи на цигари – нагоре, 62 случая на общини в страната, които са увеличавали местните данъци и такси и само 8, които са ги намалявали.

Оскъпява се животът и няма как това да не се отразява на покупателната способност и на потреблението. Инвестиции – за първата половина на 2017 г, тези инвестиции са се стопили наполовина. Предвиждат се преки чуждестранни инвестиции от 2.1% от БВП за догодина, вместо 5.6%, както през 2008 г. – и от там не се вижда източник на растеж, допълва тя.

БСП предлагат алтернатива, която е в посока за компенсиране на липсата на чужди инвестиции с държавни такива, като предлагат два специални фонда – за проекти и Северозападна България и Странджа- Сакар, нова данъчна система, която да доведе до по-справедливо облагане и доходи и реформи в образованието и здравеопазването.

„Години наред ГЕРБ подценяват умишлено приходите, които се разпределят в тази зала – от НС, така, както е редно. Има излишъци, които се разпределят извън тази зала – в МС, субективно, без правила, без принципи, така, както не е редно. Това го има и в бюджета за 2018г. Това разпределение става така: ето пример- ПМС от 28.11. 2017г. ГЕРБ – 30 млн. лв в 35 общини, извън бюджета, ДПС – 22 млн. лв. в 35 общини, извън бюджета, всички останали общини в държавата – 3 млн. лв.“, обясни лидерът на БСП.

Зам-председателят на БСП Жельо Бойчев коментира, че „мнозинството не подкрепи предложението ни за увеличаване на бюджета на президентството, което е израз на отношението към президентската институция и авторитета на тази институция“.

Той определя като изключителното неглижиращо отношението от страна на ГЕРБ към президента Плевнелиев, което е довело до намаляване на бюджета на президентската институция. „Затова се надявах, че ГЕРБ са искрени в декларациите си, че работят за възстановяване на доверието в институциите и се отнасят с нужното уважение към президента. Това минимално увеличение на бюджета би било знак за това“, коментира Бойчев.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK