Методи Чимев: Вина за състоянието на болницата носим всички – кмет, управители и общински съветници

Снимка: Община Дупница, архив

Вината за лошото финансово състояние на общинската болница е както в управителите досега, така и в мое лице като кмет и на Общинския съвет като принципал, че не сме осъществявали още по-сериозен контрол. Това заяви на пресконференция днес кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев.

"През месец декември дадохме разрешение на управителя на болницата да изтегли кредит в размер на 1 млн. лв. като гарант да бъде сградата на Транспортна болница. Последният месец имаше голямо движение по този въпрос. През 2019-а година болницата навършва 140 години и досега такъв акт за действие не е имало“, поясни градоначалникът.

По негова инициатива миналата седмица са се провели две срещи с негово участие, заместник-кмета Олга Китанова, съветниците от здравната комисия и комисията по икономика, както и с ръководството на болницата.

В разговорите с банките, водени от управителя на болничното заведение, една финансова институция е дала съгласие да отпусне кредита, но е посочила като задължително условие да има съдлъжник по него.

„И ако допреди 5 години не бяхме надеждни за банките, то сега сме вече надежден гарант, за добро или лошо. Този следобед имаме среща с банката, за да доизчистим някои въпросителни“, каза още Чимев.

Според него темата за общинската болница се интерпретира през годините основно на политическа основа. „Тук не говорим за политика, затова ще приканя всички да бъдат коректни. Здравето на хората не е политика, а задължение на всеки един от нас – без значение от цвят и политическа принадлежност. Критики търпим всички – управител, аз, Общински съвет“, отново повтори кметът на Дупница.

Той подчерта, че на проведените срещи всички съветници са се отнесли много сериозно към ситуацията и са взели дейно участие, за което той им изказа благодарност.

Поставен е бил и въпроса за гаранция от управителя, че след поемането на заема и погасяването на задълженията няма да се стигне отново до трупане на нови задължения.

Погасителният план, който е предложен, е с гратисен период от една година, в който ще се плаща само лихвата в размерр на 4 000 лева месечно, а след това месечно с намаляваща вноска по около 14 000 лева за следващите 9 години.

Чимев информира, че само за първия месец на тази година болницата е на минус 40 000 лева.

„Всяка година болницата е на загуба. Държа да отбележа, че не обвинявам за състоянието й д-р Миков, който е от има няма 3 месеца начело на болницата. На тези срещи се поискаха гаранции от него и от ръководството, че след 5-6 години няма пак да бъдем в сегашната ситуация. Още нямам отговор дали поемат ангажимента д-р Миков и екипът му, но очаквам в следващите дни, защото падежите за плащане по задълженията започват в края на месец април, така че време за губене няма“, предупреди той.

Градоначалникът припомни, че откакто е кмет това е третият управител, който говори за преструктуриране и стабилизиране на болницата, засега обаче, за съжаление, само на думи. 

„Нещата трябва да са ясни, а не да си играем на стражари и апаши или на виновни и невинни. Важно е как ще се работи след поемането на кредита и изчистването на задълженията. Години наред сме говорили за препоръки, за идеи, но ето, че в един момент вилката е на врата и задълженията трябва да се покриват. А не е трудно. Идваш, заявяваш изграждане на още едно крило към настоящата сграда, такъв брой леглова база, прави се проект, смята се и се започва процедурата“, коментира Методи Чимев.

На срещите е било обсъдено и въвеждането на контрольор към болницата – икономист. Това и всички останали предложения трябва да бъдат одобрени от Общинския съвет.

„С две думи – ще се сложи ред. По-добре късно, отколкото никога“, заключи Чимев. Той изчисли, че само от въвеждането на отоплението с газ от 8-9 000 лева на месец разходите са спаднали на 2 300 лв. Отделно от това сега се извършва и ремонт за 800 000 лева, с който условията ще бъдат подобрени.

„Никога не е ставало въпрос да се намаляват заплатите на хората в болницата и това не е искал никой от д-р Миков. Нито пациентите са виновни, нито работещите в болницата, за да е всичко за тяхна сметка. Имаме отлични специалисти, на всеки му се иска да бъде закупена нова, модерна техника, да бъдат привлечени още добри лекари, което ще доведе до приходи на болницата“, заяви още кметът на Дупница.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK