Местността „Попови ливади“ е новото населено място в община Гоце Делчев

снимки: infomreja.bg

На фона на обезлюдяващите се малки селища в страната общинските съветници от Гоце Делчев гласуваха курортната местност "Попови ливади" да бъде обособена като ново населено място в границите на селата Добротино и Делчево.

Предложението, което влезе за втори път в пленарната зала на малкия парламент, днес бе прието с почти пълно мнозинство на всички групи в Общинския съвет. "Въздържал се" гласува само общинският съветник от НИЕ Димитър Хардалиев.

Вота си той обясни с твърде закъснялото решение, което сега било като прах в очите на хората. Хардалиев обвини администрацията и вносителите, че нямали стратегия за развитието на туристическата дейност в курорта, като го сравни с Банско.

Твърденията му обаче бяха опровергани категорично от бившия председател на Общинския съвет и председател на Туристическо дружество "Момини двори" - Ангел Башов, от кмета Владимир Москов и заместника му Валери Сарандев, които заявиха, че стратегия за развитие на туризма в "Попови ливади" има и тя е приета от гоцеделчевския парламент преди години.

Освен това те обясниха, че комисии от немски туристически експерти също преди години са консултирали идеи за изграждане на ски писта в курорта и други атракциони, но отхвърленото през 2009 г. предложение стопирало действията в тази посока.

На заседанието се оказа, че имало и готови проекти, които също не били реализирани поради забавеното с години гласуване от народните избраници и защитен Подробен устройствен план.

"Идете да видите как хаотично се строи в "Попови ливади", заяви пред колегите си Хардалиев, на което градоначалникът отговори, че от близо 10 години незаконно строителство в курорта почти няма.

„От десетки години строим и събаряме на „Попови ливади”, минахме и през жестоката битка за Общия устройствен план, имаме готови проекти за подобряване на инфраструктурата за 15 милиона лева“, заяви Москов.

„Няма място за сравнение с курорта Банско, защото „Попови ливади“ е с местно, а не с национално значение и с естествена природа“, изказа мнението си общинският съветник Ангел Башов, който преди години е довел немски специалисти за консултации относно превръщането на района в атрактивна туристическа дестинация.

В крайна сметка след днешното гласуване общинските съветници дадоха старт на процедурите за обособяване на ново населено място, което да носи името „Попови ливади“.

„Надяваме се до една-две години да имаме едно прекрасно туристическо селище с инфраструктура и електрозахранване, красиви вили, хотели и атракциони, с които да привличаме наши и чужди туристи“, каза заместник-кметът Валери Сарандев.

На заседанието бе съобщено още, че преди няколко години в Община Гоце Делчев е постъпило искане от 45 постоянно живеещи жители в курорта за промяна на статута му, на което било базирано и първото предложение на администрацията.

"В момента хората, които живеят постоянно на "Попови ливади" е близо тройно повече, а през лятото почиващите в местността са хиляди", заяви в подкрепа на предложението и съветникът от БСП Димитър Бояджиев.

Категорично "за" се обявиха и съветниците от ГЕРБ.

"Крайно време е тази селяния на "Попови ливади" да бъде спряна. Чрез смяната на статута и обособяването в атрактивно населено място курортната местност ще придобие съвсем друг облик. В момента е хаос", коментираха Ангел Тунчев и Атанас Чурков пред кореспондента на "ИНФОМРЕЖА" преди началото на сесията.

Идеята на администрацията на Гоце Делчев да предложи на общинските съветници да гласуват стартиране на процедурата за обособяване на ново населено място - селище или квартал към община Гоце Делчев, е курортът да може да бъде включен за финансиране по различни европейски програми.

Въпреки че в момента местността отговаря на всички изисквания за селище, тъй като там вече има стотици постоянни жители, продължава да губи правото си на европейско финансиране. Причината е, че европари за инвестиции се отпускат само на населени места.

Общинарите признаха, че процедурата е дълга и сложна, но си заслужава, защото местността отговаря на критериите и това е единствената възможност да се превърне в атрактивно селище за целогодишен отдих и селски туризъм.

Не е тайна, че от години през летния сезон там почиват стотици летовници, а собствениците на вили, хотели и магазини в курорта имат огромни проблеми с питейната вода, която не достига, а често от чешмите тече вода, примесена с кал, защото няма пречиствателни съоръжения и на всичкото отгоре никой не я плаща.

Сериозен е и проблемът с електрозахранването, което не е постоянно и се случва вилите и хотелите да остават без ток и да прибягват към агрегати.

След приетото днес предложение стана известно, че землището на новото населено място ще бъде с площ от 715 декара, като 585 от тях ще бъдат поземлен фонд, а останалите 130 - градски.

Решението на общинските съветници следва да бъде одобрено от Областната администрация и утвърдено от Министерския съвет.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
Димитър Хардалиев /вторият от ляво надясно/

КОМЕНТАРИ

alabala15:04 - 18.08.2014
papaz4air, popovi livadi kakvo vi bla bla po hubavo mqsto ot Breznitsa za turizam ima li brezni6kiqt balkan e prekrasen.Ama nali sa si pomatsi ako Breznitsa be6e hristiqnsko selo moje bi 6te6e d se napravi mnogo.Ina4e za dravtsa tam se hodi, izsi4a se gorataza ogrev:) lele kakva t1potiq i vodite se zamarsqvat s tiq tsenrali i gorata si otiva bavno bavno ama i utre kato doide i bez voda 6te ostanete
gosho01:06 - 02.08.2014
пише смс на Айшето.....
Емин14:41 - 01.08.2014
Исмаиле вземи кажи нещо на някоя сесия та да ти чуем гласа. Пред хората не ти спира устата пък на сесия мълчиш като пън...
gg13:38 - 01.08.2014
toya djindjito e golyam glupak.....

FACEBOOK