Ден 5: Протестът в столицата е национална кауза "АнтиБорисов"

Снимка: Infomreja.bg

Хиляди изпълниха пространството около така наречения Триъгълник на властта

Пети пореден протест в София с искане оставката на Кабинета Борисов 3 и тази на главния прокурор Иван Гешев, избори и Велико народно събрание, дистанционно гласуване – електронно и по пощата.

Хиляди изпълниха пространството около така наречения Триъгълник на властта между НС, МС и Президентството.

Присъствието на полицаи в жълти жилетки и жандармерия е голямо, броят на протестиращите също се е увеличил.

Протестът отново блокира движението на пл. „Независимост“

Протестът в София е подкрепен от още градове, с което събитието се превръща в национално. Във Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Хасково, Шумен, Добрич, Силистра, Велико Търново, Габрово и Благоевград са организирани мирни протести.

Както в София, така и в другите градове не се съобщава за конфронтация с полицията или ескалации на напрежението. Единствено служебна кола на Нова телевизия е с изпотрошено задно стъкло от нетрезвен гражданин. Репортерите от телевизията от началото на протестите са подложени на вербални атаки, наричани „подлоги на Пеевски“.

Протест имаше и пред сградата на МВР с искане оставката на министър Младен Маринов, която бе пожелана по-рано днес от ПП „Да България“ в лицето на Христо Иванов. Причината – полицейско насилие над протестиращи граждани и боят над младеж, който бе транспортиран в „Пирогов“. За случая днес директорът на СДВР обясни, че същото лице се е държало изключително непристойно с полицаите и след предупреждения е бил арестуван, а от ареста с влошаване на здравословното му състояние е транспортиран в столичната болница.

Втората причина е заради съботния протест в парк „Росенец“, когато граждани бяха спрени от представители на жандармерията, а до плажа бяха допуснати симпатизанти на ДПС.

И тази вечер протестът в София продължи до полунощ, а заявката е, че гражданското недоволство няма да спре докато Борисов не подаде оставката си.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK