Магистратите от Окръжната прокуратура в Благоевград подкрепиха Гешев

Снимка: Infomreja.bg

Те критикуват исканата от президента оставка

И магистратите и съдебните служители от Окръжната прокуратура в Благоевград излязлоха с декларация в подкрепа на Главната прокуратура, с която остро осъжат позицията на президента и исканата от него оставка на Иван Гешев.

Всяко съвременно демократично общество възприема разделението на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна за основополагащ принцип на своето държавно устройство. Същото е прогласено в разпоредбата на чл.9 от Конституцията на Република България /КРБ/ за едно от основните начала на нашия правов ред. Прокуратурата е част от съдебната власт, която съгласно чл.117, ал.2 от КРБ е независима.

В изявление от 10.07.2020 г. направено в гр.София пред протестиращи граждани и разпространено от всички национални медии, президентът Румен Радев за пореден път говори за „прокурорски рекет“. Конкретен повод за това негово необосновано твърдение са определени действия по разследване извършени в хода на досъдебно наказателно производство.

Ние, магистратите и съдебните служители от Окръжна прокуратура Благоевград намираме това изказване на президента Радев за обществено неприемливо и обидно за нас като работещи в системата на прокуратурата. Неприемливо - тъй като упражняването на конституционното правомощие по чл.127, т.1 от основния ни закон не може и не трябва да бъде квалифицирано като „прокурорски рекет“. Обидно – защото всички ние полагаме нужните усилия за качествено и срочно изпълнение на служебните си задължения /дори в условията на пандемия причинена от COVID-19/ и не заслужаваме подобна „оценка“, особено от държавния глава олицетворяващ единството на нацията /чл.92, ал.1 от КРБ/.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK