Веселин Христов - кандидат за общински съветник от БСП: Моята кауза е Благоевград и неговото светло бъдеще!

Румен Томов ще спечели, защото е кметът, когото благоевградчани заслужават

Веселин Христов е роден в Благоевград. Икономист е по образование. Има повече от 10 години стаж в банковия сектор. В момента се занимава с частен бизнес – собственик е на счетоводна къща. Член е на Българската социалистическа партия от 2014 г. През март 2018 г. бе избран за председател на Младежкото обединение в БСП-Благоевград. Член е на Изпълнителното бюро на БСП в Благоевград. Семеен, с две деца.

Лидерът на Младежкото обединение в БСП се впуска в предизборната надпревара за общински съветник в Благоевград. Защо и с какви амбиции?

Като лидер на Младежката структура на БСП-Благоевград, е мое задължение и отговорност да бъда в листата на БСП за предстоящите местни избори. Амбицията ми е за представителност на младите в местния парламент. Считам, че това е отговорност не само към партийните членове на БСП, но и като отговорност към обществото.

Как виждате визитната си картичка като народен представител в Благоевград? Каква ще бъде Вашата запазена марка?

Както обичам да казвам, дошло е време разделно – трябват категорични, бързи и решаващи действия, който да превърнат Благоевград в град, в който младите имат работа, достойни доходи, градът ни да не бъде свързван единствено с негативни класации като града с най-ниски заплати. Благоевград има уникалния шанс да бъде притегателен център за инвеститори, които да осигурят работни места и да повишат жизнения стандарт на всички граждани.

Един пример в тази насока – знаете ли колко дълго строителни фирми и неколцина местни предприемачи, решили да разширят своите производствени мощности, чакат строително разрешително??? Престъпно дълго, с месеци. Да не говорим, че от 6 месеца, доколкото с мен споделят много бизнесмени, Община Благоевград не е издала нито едно строително разрешително за строеж. Защо, питам аз, каква е причината?

Имаме си и нов главен архитект от няколко месеца, който е от София, защото в Благоевград нямаме кадърни архитекти? Това ли са ни мерките за подобряване на бизнес средата, питам аз. Нашумялата в последните дни, но само на книга, бъдеща Индустриална зона в Благоевград, си представям с какви темпове ще се развива. За една съседна община се носят легенди, че строително разрешително се чака около 1 месец. Срещу един негласен ангажимент – наетите работници да бъдат от тяхната община. Знаете ли колко е скъпо на бизнеса времето? То им струва много пари.

Напливът за Общинския съвет в Благоевград на тези избори може да се нарече рекорден. Не че са малко и кандидатите за кмет – 12, но в битката за местна власт със свои листи участват близо 30 партии и коалиции, има и един независим претендент. Местата са само 41. Защо е толкова важно да си част от местния парламент?

Желанието на толкова много кандидати за кмет на Благоевград не е изненада. Както и желанието на толкова много хора от града да станат общински съветници. Голяма част от кандидатите според мен са впечатлени от богатия и луксозен начин на живот, който демонстрират голяма част от днешните управници. За тях това е върхът на сладоледа и всеки иска да бъде на върха. Сигурен съм обаче, че малцина са наясно каква е отговорността да бъдеш кмет или съветник. Големият брой кандидатури също така може да бъде разглеждан и като отражение на апатията на българите към политиката – хем не харесваме политиците, хем партиите се роят всеки ден.

Какво разпределение очаквате в Общинския съвет след 27-и октомври? Ще има ли разместване на пластовете, или статуквото ще се запази? ДПС, която сякаш досега не беше фактор в Благоевград, даде сериозна заявка с резултата си на евроизборите през май тази година. БСП ще подобри ли постиженията си от предните местни избори?

Мисля, че отново ще имаме шарен парламент, като по този начин се цели да се вмени на хората, че това е гаранция за голяма представителност на гражданите в местния парламент. Погледнете колко малки партии, чиито имена научаваме единствено от предизборните им плакати и ги няма на политическата карта на страната, имат листи.

Всички те бяха и в предходния парламент и бяха принудени по неясни причини да осигуряват мнозинство на ГЕРБ. Тази порочна практика според мен е вредна за местното самоуправление. За мен също така е недопустимо един настоящ общински съветник, втори или трети мандат, в момента да бъде от различна от предходната му политическа принадлежност.

Относно Движението за права и свободи – изненада ще бъде само за тези, които не следят последователнсотта на събитията. ДПС направиха подготовка за местните избори с изминалите избори за Европарламент. Гласовете им в Община Благоевград бяха около 2000, които резултат съпоставен с местните избори би им осигурило от два до три мандата. Въпросът е дали, ако ДПС има съветници в Благоевград, ще бъдат комфортният скрит коалиционен партньор на ГЕРБ и в местният парламент?

На тези избори БСП не излъчи свой кандидат за кмет, а подкрепи независимия благоевградски предприемач Румен Томов. Смятате ли този ход за печеливш? Виждате ли в лицето на Томов алтернатива на досегашното управление?

Румен Томов е безпорната алтернатива на досегашното управление в Благоевград. БСП-Благоевград, подкрепи неговата кандидатура, тъй като програмата му дава основа за кардинални промени в бъдещето развитие на града. Кандидатурата му трябва да бъде подкрепена от всички граждани, които искат промяна. Визията на БСП за развитието на града съвпада с програмата на Томов и това е гаранция за успех. Румен Томов ще спечели, защото е кметът, когото благоевградчани заслужават. Защото е човекът, когото го боли, че собствените му високообразовани деца нямат развитие в нашия град, както хиляди други родители в Благоевград.

Опозиция или в управлението ще бъде БСП през следващия мандат?

БСП в Благоевград се цели в увеличаване на мандатите в местния парламент, което да ни позволи възможност за реализиране на нашата програма. Опозиция ще бъдем единствено, ако се запази статуквото на сегашното управление.

Влезе ли БСП консолидирана в тази предизборна кампания? Успя ли да надмогне вътрешнопартийните разногласия и да излезе на сцената силна и обединена?

БСП единодушно се обедини около кандидатурата на Румен Томов като независим кандидат. Имахме конструктивни разговори при обсъждането на кандидатурите за общински съветници. Имахме разногласия, но с това доказахме, че БСП е демократична партия. Листата ни бе одобрена безапелационно, бяха включени силни хора от гражданска квота, което мотивира желанието ни за по-голяма представителност на гражданите в управлението на града.

В червената листа правят впечатление многото млади хора, при това на предни, избираеми позиции. В ръцете на младите ли е бъдещето на БСП?

Бъдещето на нашата е община е в ръцете на младите и дейни хора, не само в БСП. Трябват нови лица, които са пълни с енергия и са готови да работят здраво. Местната политика се прави от хората за хората. Многобройни са проблемите, които трябва да решим. БСП залага на млади и енергични хора. Залагаме на приемствеността.

Как оценявате работата на бившия градоначалник Атанас Камбитов и неговия екип? Конструктивен ли бе Общинският съвет през изминалия мандат?

Изминалият Общински съвет бе доминиран от интереси на различни бизнес кръгове в лицето на различни малки партии. Всички предложения на кмета минаваха с подкрепата на неясни политически формации. Това е непрозрачна политика, което се превърна в запазена марка на статуквото. В досегашния местен парламент БСП бе опозиция, както знаете, и нашите съветници всячески се опитваха да бъдат коректив.

Имате ли конкретни идеи и предложения, които да решат належащи проблеми в Благоевград? Необходима ли е промяна и каква трябва да бъде тя?

БСП-Благоевград, има програма за развитие на града, за разлика от много други политически формации, борещи се за местния парламент. По инициатива на Младежкото обединение на БСП в Благоевград бе създадена и утвърдена от общинската структура Визия за Благоевград. Тя е продължение на Визия за България, приета тази година от БСП. Визия за Благоевград бе дискутирана на множество срещи както с членове на партията, така и с много граждани и представители на бизнеса в Благоевград. В нея заложихме опорни точни за икономическото и социално развитие на Благоевград.

Накратко обобщена, програмата ми акцентира върху:

  • Разработване и приемане на стратегия за развитие на местния бизнес, както и привличане на чужди инвеститори – ние сме на 80 км от Гърция и на 25 км от Македония. Най-близкото летище е на 100 км, най-близкото пристaнище е в Солун на 200 км. Имаме няколко университета (за съжаление с намаляващ брой на студентите), тоест професионално подготвени кадри. Перфектни условия за всеки, който иска да инвестира в нашия град. Ролята на Общината е след това – на един инвеститор в добавка към горно му трябва парче земя с изградена инфраструктура – път, ток, вода и интернет.
  • Повишаване на заетостта и доходите на благоевградчани – Благоевград загуби в лицето на цигарената фабрика високи доходи на над 2000 работещи, няколко фабрики затвориха, а други се преместиха в съседни общини – чрез привличането на инвестиции в бизнеса това може да бъде постигнато.
  • Постоянно подобряване на физическата среда на живот - Подобряване на уличната пътна мрежа, водоснабдяването, канализацията, премахване на порочната практика първо асфалтираме, после идва ВиК. Асфалтирането на парче и кърпенето на улици 6 месеца след отворените дупки трябва да бъде спряно. Изграждането на обществен паркинг в района на болницата и на няколко места в центъра на града. Осветлението на уличната пътна мрежа има нужда от кардинално решение, а не поставяне на слабо лед осветление само на няколко централни булеварда в града. Обособяване на оградени открити пространства по кварталите за разходка и игра на домашни кучета.
  • Повишаване на качеството на административните услуги, предоставяни от Общината – предоставяне на експресни услуги на едно гише за всички граждани – в ерата на високите технологии и комуникации това е напълно възможно, при правилно организиране и оптимизиране на работата на общинските структури.
  • Развитие на общинската социална и здравна система – засилена роля на Община Благоевград в МБАЛ-Благоевград, инвестиране в нови технологии и подобряване на материалната база. Правилно менажиране на здравните заведения – като пример може да съпоставим печалбата на частните и общинските болници – и двете работят с едни и същи кадри и едни и същи пациенти. След като частната болница работи на печалба, същото може да се случи и с държавната, което да й позволи привличането на кадри и оборудване с модерни апаратури.
  • Култура – увеличение на бюджета на общинските културни организации, за сметка на намаление на разходите за заря, модерни арт инсталации и други. В Благоевград имаме културни учреждения, които са наша емблема като Ансамбъл Пирин, ДТ Никола Вапцаров, Камерна опера – с недалновидна политика последните години Община Благоевград бавно, но сигурно заличава тези учреждения от културния календар на града. Реализация на проект „От траките до днес“, включващ проучване, проектиране и социализация на стражевата кула край кв. "Струмско", тракийските гробници край с. Рилци, древния град Скаптопара, средновековните крепости край с. Зелен дол, Дъбрава, Дренково и Бистрица, кв. „Вароша“.
  • Екология и спорт - Укрепване и развитие на „Биострой“ ЕООД, като фирма отговорна за сметосъбиране, сметоизвозване, и почистване на града. Увеличаване честотата на измиване на пътната мрежа, промяна на организацията по сметосъбирането в часове различни от обичайният трафик. Ангажиране на всички отговорни институции с прозрачна проверка на изграденият в Промишлена зона Биовец, който е причина за многобройни протести и сочен като главен замърсител на въздуха в града. Развитие на спортните клубове, при ясни и прозрачни правила за финансиране от Община Благоевград. Възстановяване на традиционни спортове за града като баскетбол, хандбал, гимнастически клубове.
  • Осигуряване на обществен ред и сигурност  на гражданите – подобряване на качеството на работа на съществуващо звено към Община Благоевград "Обществен ред и сигурност".

Държа да отбележа, че при приемане на Визия за Благоевград, дадохме възможност за постоянното й актуализиране и допълване от всеки заинтересован за бъдещето развитие на Благоевград.

Какво е Вашето лично послание към избирателите в Благоевград – като кандидат за общински съветник? Вашата кауза?

Призовавам всички да гласуват! Изразете своята гражданска позиция, чрез вашето конституционно право на глас! Не оставяйте друг да решава вместо вас! Не бъдете пасивни, защото имате тази възможност веднъж на 4 години! Спрете да мислите, че всичко е решено и вече и е ясно кой е победителят! Не бъдете коментатори 4 години само пред телевизора или в социалните мрежи! Голямата избирателна активност стопява възможност на корпоративния вот, за които постоянно се говори. Градът има нужда от вашата позиция! Моята кауза е Благоевград и всичко, свързано с неговия просперитет! Аз живея тук със своето семейство. Живях в София 7 години и се върнах тук преди 9 години, за да създам семейство в един страхотен град. Искам си моя град обратно на пътя към неговото светло бъдеще!

*Купуването и продаването на гласове са престъпления

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK