Местна инициативна група - Разлог спечели 4 млн. лв. за развитие на селските райони

снимки: Община Разлог

Стратегията за местно развитие на Местна инициативна група – Разлог е класирана на трето място сред общо одобрените за финансиране 16 стратегии на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на община Разлог. Договорите за прилагане и управление на първите 16 одобрени стратегии за местно развитие, които се финансират със средства от Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. бяха подписани на официална церемония в Министерския съвет.

Договорът на Разлог бе връчен от министър-председателя на Република България Бойко Борисов след подписването му от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие” г-н Румен Порожанов.

Местната инициативна група /МИГ/ - Разлог е единствената от област Благоевград с одобрена Стратегия за местно развитие. Нейна основна задача при изпълнение на Стратегията,  ще бъде да подпомага кандидатитите при подготовката ва техните инвестиционни предложения и бизнес планове и да одобрява на местно ниво проекти, които да бъдат финансирани. Проектите могат да бъдат за земеделие, бизнес, селски туризъм, малка  инфраструктура, читалища, училища.

Два дни след подписването на договора, в събота – 15 октомври бе проведена и първата среща с членове на МИГ-Разлог и представители на бизнеса - потенциални кандидати с проекти по Стратегията. На срещата пред около 50 участници бяха представени подписаният договор за финансиране на стратегията  и очертани предстоящите дейности, за да започне нейното изпълнение. Предстои широка информационна кампания и приемни по населените места, обявяване на първите покани за набиране на проектни предложения.

За да стига информацията до всеки гражданин, тя ще бъде обявявана по няколко начина: на информационни табла пред кметствата и сградата на Общинска администрация, чрез регионалните медии и информационни брошури, а най-подробно и с пакета документи за кандидатстване на интернет страницата на МИГ Разлог и в офиса, който на първо време е в Бизнес център „Места” гр. Разлог. В периода 17-21.10.2010 Управителният съвет на МИГ – Разлог ще има заседание, за да изготви подробен план за действие до края на годината.

Сега, след като е осигурено финансиране в размер на близо 4 млн. лева активното участие на жителите в осемте населени места от община Разлог във формирането на приоритетите на стратегията, ще продължи с изпълнението на реални местни проекти. Фирми, земеделски производители, читалища, училища, църковни настоятелства ще имат възможност да кандидатстват с малки проекти до 60-70 хиляди евро по предварително обявени покани и утвърдени подробни правила и процедури за финансиране на своите проекти по мерки, повтарящи на местно ниво мерките от Програмата за развитие на селските райони.

Инициираните досега проекти са във сферата на модернизиране на земеделските стопанства, добавяне на стойност към земеделски и горски продукти, възстановяване на горския потенциал, подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия, разнообразяване на икономически неземеделски дейности, обновяване и развитие на населените места, основни услуги за населението в селските райони, опазване и възстановяване на културно-историческото наследство.

Подходът ЛИДЕР е част от Програмата за развитие на селските райони и се прилага в Европейския съюз вече 20 години. На територията на община Разлог той беше приложен по време на изпълнението на проект  „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на община Разлог за създаване на МИГ”. Проектът бе изпълнен на основата на публично-частно партньорство с Водеща организация Община Разлог и партньори Бизнес център „Места” ЕООД и Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество”.

В продължение на 13 месеца през 2009 и 2010 година бяха провеждани информационни кампании, срещи с широката общественост по населените места, обучения на неформални лидери, социологическо проучване и работа във фокус групи за установяване на проблемите и потребностите на хората и на бизнеса в населените места на общината.

Постигнатите резултати до момента от проекта са създаването на Местна инициативна група и регистрирането и по Закона за юридическите лица с нестопанска цел като сдружение в обществена полза, в което членуват 42 фирми, организации и граждани. Община Разлог е представена балансирано в управлението на новото сдружение с 1/3 от членовете на управителния и контролния съвет. Закупуване на компютърно и офис оборудване и обзавеждане на офис  на МИГ в Бизнес център Места. Подготовка и кандидатстване със Стратегия за местно развитие по ос 4 ЛИДЕР, мярка „Прилагане на стратегии за местно развитие”  на Програмата за развитие на селските райони, внесена в МЗХ преди крайния срок 30.08.2010 г.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK