Места заля имоти в местността "Сушица" в Гоце Делчев, разруши мост на пътя Разлог – Якоруда

Снимка: Infomreja.bg, архив

Обилните дъждове, които паднаха в Гоцеделчевско през последните дни, доведоха отново до застрашаващо пълноводие на река Места. От скъсана полугодна дига и от недобросъвестен добив на инертни материали в местността "Сушица" край Гоце Делчев водата е скъсала въпросната дига и е преляла.

Целият имот на Ангел Башов от Гоце Делчеве е залят и по нищо не личи, че го е имало, коментираха очевидци. Те споделиха още, че в последните 20-ина дни местна строителна фирма е добивала инертни материали от същия имот, като машините работели и под нивото на реката.

От РСПБЗН - Гоце Делчев съобщиха, че високи вълни по течението на Места са разрушили и мост по пътя Разлог - Якоруда, по който преминава целият трафик от Банско за Пловдив. 

В момента движението там е ограничено, а водачите се пренасочват през обходен път.

Преди да се предприемат действия за бедствената ситуация в местността "Сушица", трябва да спадне нивото и реката да се върне обратно в коритото си, коментираха специалисти.

Средства за дейностите по възстановяването на скъсаната дига и нанесените щети от наводнениетоще се очакват от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Пукнатина с дължина 35 метра и прояден от дъждовните води банкет също създават предпоставка за второ свлачище на пътя Катунци - Попови ливади – Гоце Делчев. Едната лента от платното е почти изчезнала; пропукани са и още десетина метра.

Две от причините, довели до разрушаването на новия път, според преминаващите от там водачи на МПС, са неправилно отводняване и поставени габиони вместо бетонна стена. Опасното свлачище се намира на 200 метра от паметника на Яне Сандански в посока село Катунци.

В момента движението там се извършва само в едната лента. Има поставени предупредителни знаци за стеснен участък и намаляване на скоростта. Проливните дъждове създават предпоставка и за нови свлачища в региона, заради което от ресорните институции призовават шофьорите да бъдат бдителни и внимателни за съществуващи опасности от падащи скални отломки и за шахти без капаци на пътя Катунци - Попови ливади - Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK