Места скъса дига, Канина излезе от коритото си и заля стотици декари

Свлачището на пътя между Кочан и Сатовча, снимка: община Сатовча, архив

„Не можем да кажем, че след продължите почти два дни валежи и започналото снеготопене обстановката в Гоцеделчевско е напълно спокойна. За щастие няма наводнени жилища. Придошлите реки Места и Канина вдигнаха драстично нивата си, но в момента ситуацията се успокоява, тъй като дъждовете спряха", коментира за ИНФОМРЕЖА началникът на РУ ПБЗН Росен Сердарев.

Той допълни, че нанесените щети са предимно в полската част по течението на реките Места и Канина. Нивото на Места в следствие на обилните валежи се е покачило с 3-4 метра, което е довело до скъсване на диги. Водата е отнеса крайпътно ранчо и е обърнала фургон. Стотици декари са залети в землищата на селата Марчево и Огняново и от водите на излязлата от коритото си река Канина, допълни Сердарев.

Тази сутрин отново е възникнал проблем на пътя между селата Кочан и Сатовча, където активизиралото се преди седмици свлачище продължава да поглъща пътя между двете села.

Както ИНФОМРЕЖА писа, пътят бе обезопасен. Нивото на р. Туфча, която минава  през село Брезница също се е покачило от дъждовете в последните дни. Там снощи се е скъсал електропровод и за една нощ без ток са останали жителите на една от улиците в селото.

Днес се извършват проверки на засегнатите проблемни участъци и се регистрират нанесените от наводненията щети. В община Гоце Делчев през критичните дни не са постъпили сигнали за аварийни и извънредни ситуации.

Няма сигнали за пострадали хора.

Пожарните и спасителни екипи обаче са в готовност, тъй като през следващите дни се очакват още валежи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK