Масирана акция на базар „Илиянци” в София

Снимки: МВР

Органите на реда са оборудвани със специални облекла, с които влизат в базара

Тази сутрин на територията на търговски център „Илиянци“ бе предприета съвместна операция с участието на служители СДВР, СДПБЗН, Дирекция „Жандармерия“, СРЗИ, НАП и Инспекцията по труда. Стриктно са проверени всички търговски обекти на територията на тържището за  спазване  на санитарно – хигиенните норми, данъчно-осигурителното законодателство и наредбите за пожарна безопасност. Проверки са извършени и с цел установяване на евентуални икономически престъпления,  незаконно пребиваващи и издирвани лица.

В хода на специализираната операция до този момент са инспектирани 31 обекта. За 28 от тях СРЗИ е издала предписания за спиране от експлоатация. Служители от инспекцията по труда са издали 2 предписания и 5 акта за установени административни нарушения за лица, работещи без трудови договори. От НАП са съставени 11 акта и съответно 11 съобщения за запечатване на търговски обекти. 9 са съставените актове от служители на пожарната. Полицаи от отдел „Икономическа полиция“ - СДВР са образували 1 досъдебно производство по чл. 172 б от НК.

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор на Република България Иван Гешев Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска от министъра на здравеопазването информация за предприетите конкретни мерки в тази връзка.

Съобразно актуалната обстановка и с оглед защитата на държавния и обществен интерес, ВАП изисква информация от министъра на здравеопазването и относно условията и реда за упражняване на държавен здравен контрол с цел незабавно спиране експлоатацията на визирания обект или на част от него, когато е налице непосредствена опасност за живота и здравето на хората.

С оглед необходимост от предприемане на действия в изпълнение на функциите по Закона за МВР, за искането на ВАП е информиран и министърът на вътрешните работи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK