Месец след изборите съдиите в Кюстендил още броят бюлетини

снимка: Нора Василева, infomreja.bg
Месец след изборите административните съдии все още броят действителни и недействителни бюлетини, по жалби от неуспели кандидат-кметове и партии, недоволни от изборния резултат. Жалят се и общинските кандидати, както и неуспели селски кметове. Най-парадоксалното е, че в съда има и жалба от втория в листата на „Партия за хората от народа” Ангел Иванов, който настоява за касиране на вота за общински съветници в Кюстендил, въпреки че и първият в листата – Иван Мишков, не успя да „скочи” в новия местен парламент.

Иначе резултати от опитите за касиране все още няма. Изборджийско дело, касаещо избора на кмет на община Кюстендил, боксува в издирване на недействителните бюлетини от 26 секции, „загубени” в чувалите с документи и книжа от президентския вот. Мераците за касиране на изборите на общински съветници също засега са в застой заради броене на бюлетини.

В началото на седмицата съдия Иван Демиревски от Административен съд - Кюстендил прекрати делото за касиране на вота за кмет в Трекляно. То бе образувано по жалба на кандидата за кмет на ПП “ГЕРБ” Ани Никифорова. Спирането е заради оттегляне на жалбата от страна на ГЕРБ.

Единствено в дупнишкото село Баланово отново ще си избират кмет. Това стана ясно, след като състав на Кюстендилския окръжен съд обяви за недействителни резултатите от местния вот на 23 октомври, когато Явор Митов от „Лидер” събра най-много гласове, но неговата кандидатура бе елиминирана часове преди края на изборния ден.

Съдия Иван Демиревски приложи член 4 от Изборния кодекс, който визира принципа за уседналост при произвеждането на изборите за местна власт.

От Общинската избирателна комисия в Дупница едва в деня на изборите на 23-и октомври установили, че Явор Митов е с адресна регистрация в Дупница, а не в селото. Въпреки това, заличеният кандидат за кмет на дупнишкото село Баланово Явор Митов успя да събере 53% от гласовете на избирателите още преди отписването на регистрацията му от Общинската избирателна комисия в Дупница. Това посочиха окончателните резултати от вота, от тях стана ясно че за Митов са гласували 147 от явилите се пред урните 294 жители на село Баланово.

Магистратите от Административния съд в Кюстендил ще  излязат с решение дали в село Коняво ще има нови избори за кмет на населеното място. Решението може да бъде отнесено и на по-горна инстанция Върховен Административен съд. До делото  се стигна, след като не успялата във вота Марияна Александрова установи, че срещу подписите на гласувалите в избирателния списък не са вписани данните от личната карта и ЕГН. Делото тръгна след нейна жалба в съда. 

Иначе 12 дела е образувал Административният съд по постъпили 15 жалби, с които се оспорват резултатите от местните избори. Има отказ за образуване по жалби за касиране на вота в Рила, Бобошево и в дупнишкото с. Червен брег - основанията са различни, но основно се касае за нарушения в процедурата по обжалването. По други от процесите съдът вече се е произнесъл - касиран е изборът за кмет на дупнишкото с. Баланово.
 
Общинската избирателна комисия в Кюстендил пък ще трябва да отвори чувалите с книжа от вота за президент и вицепрезидент, за да се установи дали сред тях няма подадени и бюлетини за кмет на общината, разпореди Административният съд в понеделник. За да стане това обаче, е необходимо разрешение от ЦИК. Вероятно ще се прави и визуална проверка по прозрачността на бюлетините, след като в жалбата на червените се сочи и такова нарушение.
 
Запознати коментират, че оспорването на резултата е напразно, след като Паунов спечели с 10 хиляди разлика пред кандидата на ГЕРБ инж. Никола Татарлиев и пред червената Мая Шишкова. Бързо беше решен само казусът за община Трекляно, където от ГЕРБ изтеглиха жалбата си - там Ани Сименова, издигната от управляващите, загуби с 49 гласа от издигнатия от БСП Радко Петрунов, и оспорва вота по съдебен ред.
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK