Месец на фотографията стартира с изложба „Пирин-вълшебната планина”

снимки: Община Благоевград

Месец на фотографията в Благоевград започна с изложбата „Пирин-вълшебната планина”. Тя бе открита от зам.-кметa по хуманитарни дейности в община Благоевград Валери Смиленов и директора на Национален парк „Пирин” Валери Мечев.

Зам.-кметът Смиленов изтъкна, че всички снимки са направени с изключителен талант и желание. Той поздрави и автора на изложбата „Пирин-вълшебната планина” за начина, по който е представил величието, могъществото и красотата на планината. 

„Община Благоевград подкрепя таланта на фотографите и затова определяме месец юни за „Месец на фотографията”. Това е едно признание и шанс за изява, който сме длъжни да дадем на творците, занимаващи се с фотография “, каза още Валери Смиленов.

Изложбата „Пирин-вълшебната планина“ е посветената на 50-годишнината от създаването на защитената територия и 30 години от включването на Национален парк „Пирин” в списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

120 фотоса, направени  от птичи поглед и надникващи в ежедневието на хората, живеещи в подножието на Пирин са изложени на площад „Георги Измирлиев” и ще радват жители и гости на Благоевград в следващите дни. Авторът на снимките - фотографът Александър Иванов е първият, който обръща детайлно внимание на изключителните гледки,  които се откриват пред фотообектива.

На откриването на изложбата присъстваха представители на областна и общинска администрация, училища и неправителствени организации.

Изпълнения на мъжка певческа група от Банско, деца от фолклорна група „Бисери” към Център по изкуства, с ръководител Даниела Богданова и Ансамбъл „Пирин” огласиха центалния площад в Благоевград с пирински звуци и ритми.

В рамките на оставащите седмици от този месец, Благоевград ще се превърне в галерия от фотографии. Фотоизложби на Александър Иванов, ученици от клуба по фотография към гимназия „Акад. Сергей Корольов” и  техният ръководител Красимир Матаров, студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски”, както и сборната изложба на изтъкнати фотографи от Благоевград са само част от авторите и творбите, които ще бъдат представени в рамките на месеца на фотографията.

Дните до края на юни ще бъдат заредени с много цвят и настроение и това ще постави още един щрих в кандидатурата на Благоевград за културна столица на Европа за 2019 година.

 

снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград
снимки: Община Благоевград

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK