Мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Снимка: Infomreja.bg

От 06,00 ч. на 21 март до 21 април е в сила забрана за пътуване до гръцките острови

Гърция - От 06,00 ч. на 21 март до 21 април е в сила забрана за пътуване до гръцките острови, както за местни, така и за чужди граждани. Позволено е пътуването само на гражданите с постоянно местоживеене на островите, за което се изисква съответен документ. С изключение на фериботните превози се спира движението на всякакъв вид плавателни съдове в Гърция.

Напомняме, че от 20 март всички пристигащи в Гърция пътници, независимо от националността им, подлежат на 14 дневна карантина след попълване на анкетна карта. При несъобразяване с мярката пътниците няма да се допускат на гръцка територия. Изключение от мярката има за:  транзитно преминаващи пътници; екипажите на самолетите;  търговските полети;  държавни полети;  хуманитарни и медицински полети;  военни полети;  полети на FRONTEX.

При поява на симптоми непосредствено преди излитането или веднага след кацането, съответният пътник следва да информира Националната организация за обществено здраве на кратък номер 1135, както и Службата за наземно обслужване на летището (ground handler) за предприемане на последващи действия и информиране на вздушноздравните власти. 

Кипър – От 21 март е в сила забрана за граждански полети. Към момента няма данни за отмяна на полета на „България Еър“  за 22 март по линията София-Ларнака – София. 

Полша - Към момента няма информация за евентуални следващи чартърни полети до София от Варшава. Решението се взима от превозвача ЛОТ на базата на преценка дали в Бълария има поляци, желаещи да се евакуират в Полша.  Препоръчваме на българските граждани да се свържат с посолството ни за повече информация на телефони:  Тел.: +48 22 629 40 71; +48 22 629 40 72, за спешни случаи в извънработно време: + 48 668 668 813.

Грузия - От 21 март  за един месец до 21 април в Грузия е обявено извънредно положение. Наложени са следните ограничения: призив до всички граждани да не излизат на улицата без крайна необходимост и да се придържат към режим на самоизолация, преустановява се пресичането на държавните граници, освен за транспорт на стоки, забранява се събирането на повече от 10 души на едно място, включително магазините. Всички обществени услуги преминават на специален режим на работа. Правителството има право да да ограничава правото на собственост и да използва имуществото и материалната база на частни лица и организации за медицински цели или карантина. В случай на необходимост правителството може да наложи регулация на цените на медикаменти, медицинско обслужване и хранителни продукти. Правителството получава  право да мобилизира всички лица с медицинско образование. За времето на извънредното положение съдебните заседания ще се провеждат дистанционно.

Азербайджан - Всички сухопътни граници са затворени. От Иран се пропускат само завръщащи се азербайджански граждани. Границата с Грузия е затворена до 24 март. Затворена е и границата между Турция и Нахичеванската автономна република. Спряна е фериботната връзка Баку-Туркменбаши. Спрени са всички полети, с изключение на авиолинията Баку-Лондон. 

Алжир - Няма промяна в забранителните мерки по отношение режима на влизане и излизане от Алжир. Затворени са сухопътните граници със съседните държави. Забранени са гражданските полети и морските линии, с изключение на транспортни средства, превозващи стоки и материали. Допълнителни ограничителни мерки влизат в сила от 13.00 ч. на 22 март до 04 април, сред които националната алжирска авиокомпания временно  прекратява всички вътрешни полети в страната; 

Казахстан – След въведената от 00:00 ч. на 19 март 2020 г. карантина в градовете Нур-Султан и Алмати въпросите на транзита и/или евакуация на граждани на чужди държави  ще бъдат разглеждани индивидуално за всеки отделен случай от държавна комисия, председателствана от министър-председателя на Казахстан. За да се сезира комисията, е необходимо изготвяне на писмено запитване от страна на съответното дипломатическо представителство, акредитирано в Казахстан, което следва да съдържа: 

-           точния брой и пълни индивидуализиращи данни на подлежащите на евакуация лица (трите имена, номер на паспорт, адрес на местоживеене, цел на престоя в Казахстан);

-           избрания маршрут (въздушен/автомобилен транспорт);

-           номер на полета, номер на превозното средство (в случай на пристигане със сухопътен транспорт от други региони на страната);

-           всяка друга информация, необходима за вземане на решение.

Кувейт – Към 21 март 2020 г. не са налице промени в мерките за борба с COVID-19, които да позволят трансфер и транзитен престой на български граждани на територията на Кувейт. 

Тайланд - Тече подготовка за навлизане в трета фаза на пандемията – широко разпространение на вируса на местно ниво. Реакциите в тази фаза предвиждат поставяне на цялата страна под изолация. Продължават да се предприемат редица мерки, засягащи пътуванията/трансфера на чуждестранните граждани. Приеманите мерки се променят бързо и влизат в изпълнение в кратки срокове.

Индонезия – Считано от 20 март 2020 г. за период от 14 дни столицата Джакарта ще бъде под статут на извънредно положение, под който попадат 17 типа бизнес в туристическия сектор. Те ще бъдат временно затворени от понеделник, 23 март, до 5 април. Сред тях са нощни клубове, ресторанти, караоке барове, студия за масаж, спа съоръжения, кина, зали за билярд, боулинг зали и др. Общественият транспорт ще бъде ограничен и опашките за него трябва да бъдат на открито. Парковете в града са затворени от седмица. Повече информация може да се получава всекидневно на уебсайта на МЗ на Индонезия: www.infeksiemerging.kemkes.go.id като има и горещи телефонни линии на Emergency Operation Center: 021-5210411, 0812-1212-3119, 119 ext.9, както и на WhatsApp: 0812-1926-7704. Към момента единствената европейска авиокомпания, която извършва полети, остава KLM. Полетите са до Амстердам по два маршрута: Джакарта- Куала Лумпур-Амстердам  и Денпасар-Сингапур-Амстердам.

Сингапур - Считано от 23:59 часа на 20 март местно време, всички граждани на Сингапур, постоянно и краткосрочно пребиваващи,  влизащи в Сингапур ще трябва да преминат през 14 дневна карантина у дома . Те трябва да осигурят доказателство за мястото, където ще прекарат този период, например резервация на хотел за 14 дни или адрес на местоживеене . Краткосрочнтите посетители, които наскоро са пътували до Китай, Франция, Германия, Иран, Италия, Република Корея и Испания, не се допускат за транзитен престой или влизане на територията на Сингапур. Напомняме, че от 17 март е в сила следното условие: всички пътници, включително и граждани на Сингапур, чужденци, притежаващи карти за дългосрочно пребиваване, и туристи, посетили през последните 14 дни държавите от АСЕАН, Япония, Швейцария или Обединеното кралство, ще трябва да преминат през 14 дневна карантина.

Малайзия - Чужди граждани не се допускат в страната  от 18 до 31 март. Считано от 22 март, армията на Малайзия ще подпомага полицията в прилагането на заповедта за контролиране на движението в страната. Припомняме, че при нарушения на разписанието на полети до различни градове в Малайзия и необходимост от нови резервации, може да се осъществи контакт с Global Contact Center: на телефон 1-300-88-3000 (в Малайзия) +603 7843 3000 (извън Малайзия).

Бруней - Припомняме, че в неделя, 15 март, властите на Бруней обявиха, че техните граждани и гражданите на чужди страни имат национална забрана за напускане на страната, поради епидемията с COVID-19. При необходимост от повече информация по този въпрос, всички, които се интересуват могат да позвънят всеки работен ден от 07:45-16:30 часа на телефони 2235962 или 2235953 или да попълнят специални формуляри, които биха могли да бъдат изтеглени от сайта www.pmo.gov.bn  и да бъдат изпратени по е-мейл до [email protected] . Работното време на Immigration Control Posts е намалено от 06:00-22:00 часа. 

Източен Тимор - Към 21 март няма данни за заразени с COVID-19. На 18 март правителството на Демократична Република Източен Тимор взе решение за прилагане на временни мерки във връзка с разпространението на COVID-19. Налага се забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които през последните 4 седмици са били или са преминавали транзит през всички страни, засегнати от COVID-19. На 21 март делегацията на ЕС в Демократична Република Източен Тимор информира посланиците на страните-членки на ЕС, че ако имат граждани там, те са поканени да изпратят своите данни за контакт до посолството на Португалия в Дили в случай на необходимост от консулска подкрепа на следния е-мейл: [email protected]

Австралия - Считано от от 21:00 ч. на 20 март на територията на Австралия не се допускат чуждестранни граждани, с изключение на постоянно пребиваващи. Ограничението се отнася и за транзитно преминаване. Австралийското правителство разреши „прозорец“ от 72 часа с цел желаещите транзитно преминаване през летищата на Австралия, да успеят да се възползват от наличните към момента полети. Транзитът трябва да бъде извършен в деня на пристигане в Австралия. Планиращите транзитно преминаване през Австралия български граждани следва да осъществят транзита си преди изтичането на обявения от австралийските власти 72-часов срок, т.е. до 12:00 ч. на обяд на 24 март 2020 г. 

След тази дата транзитно преминаване през Австралия няма да е възможно. Очаква се и рязко намаляване на броя на международните полети. Алтернативни марщури за прибиране в България от Нова Зеландия остават транзитно преминаване през Сингапур или Доха.  Дългосрочно пребиваващите в Австралия и Нова Зеландия следва да се свръжат с имиграционните власти преди напускане на страната, с цел проверка на възможностите за завръщане. 

Албания - Считано от 23:59 ч. на 21 март 2020 г. Международното летище „Майка Тереза“ в Тирана (Tirana International Airport) прекратява гражданските полети. По изключение ще се осъществява един дневен нетърговски полет до Истанбул с „Air Albania“.

Косово - Основните сухоземни маршрути за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички изходни ГКПП на Косово към съседните държави са затворени и практически не пропускат пътници на излизане от Косово, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат на територията на Република Северна Македония, Албания, Сърбия и Черна гора. Международното летище на „Адем Яшари“ в Прищина е затворено. Прилагат се стриктно мерките за превенция срещу разпространението на Covid-19, наложени от правителството на 13 март 2020 г. Създаден е специален уебсайт https://www.kosova.health/en със съответната информация, включително превантивни мерки за COVID-19 и актуални официални статистически данни. Въведен е телефон за спешни случаи: 038 200 80 800. 

Босна и Херцеговина - Множество авиокомпании намалиха или спряха полетите си от и за Босна и Херцеговина. Сред тях до момента са Lufthansa, Austrian airlines, Croatia Airlines, Air Serbia, Aegean, Wizz Air. Предвид динамичната обстановка, властите в страната съветват пътуващите да осъществяват контакт със съответната авиолиния преди предстоящ или очакван полет. Към 21 март 2020 г. съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България чрез полети с трансфер в Кьолн, Истанбул, Щутгарт. С цел превенция срещу разпространението на коронавируса Сърбия, Черна гора и Хърватия затвориха границите си с Босна и Херцеговина. Влизането от територията на страната в Сърбия ще бъде позволено единствено на шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Влизането от територията на Босна и Херцеговина в Черна гора ще бъде позволено единствено на нейни граждани, чужденци с постоянно пребиваване и шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Хърватия допуска на своя територия намиращи се в Босна и Херцеговина граждани на държави от ЕС, единствено в случай на отваряне на транзитен коридор за тяхно достигане до крайната им дестинация. Предвид регистрираните случаи на заболели от коронавирус лица в Босна и Херцеговина и постепенно въвежданите ограничителни мерки, препоръчваме на българските граждани да не пътуват до страната.

Черна гора - Като част от вече въведените мерки за превенция на COVID-19, Черна горе взе решение за отлагане на местните избори в община Тиват, насрочени за 5 април. Изборите ще се проведат 90 дни от изтичането на ограничителните мерки за защита на населението на Черна гора срещу коронавируса. 

Сърбия - Считано от 08.00 ч. на 20.03.2020 г. бяха затворени всички ГКПП за влизане на чуждестранни граждани в Сърбия, ползващи пътен, жп и речен транспорт. Разрешава се единствено на товарни камиони да влизат на територията на Сърбия. В съответствие с националните интереси на Сърбия и по хуманитарни причини влизането в страната може да се разреши временно на основание издадено разрешение от компетентния орган на държавната администрация. Летище "Никола Тесла" в Белград и "Константин Велики" в Ниш са прекратили международните си пътнически полети. На цялата територия на Сърбия е преустановен градският и междуградският транспорт. 

Чехия - На 23 март 2020 г. правителството ще обсъди необходимостта от евентуално налагане на забрана за излизане от домовете. На този етап се предвижда ограничителните мерки в страната да продължат около един месец. Мерките на границите ще останат за по-дълго време – докато не се стабилизира ситуацията в съседните страни. И двете летища в Прага – „Вацлав Хавел“ и „Кбели“ са отворени за излитане и кацане. Важи забраната за влизане на чешка територия на чужденци. Възможен е транзит на летище „Вацлав Хавел“, като на пътниците е забранено да напускат транзитна зала. Към 21 март 2020 г. полетите на авиокомпания „Бългерия Еър“ София-Прага-София се извършват. 

Белгия - Считано от 20 март 2020 г., Белгия затвори границите си. Изключение се прави само за дейности, които не могат да бъдат отлагани като трафик на товари и камиони и завръщането на белгийски граждани от чужбина. Въведен е граничен контрол и санкции по границите. Забраняват се пътувания до Белгия с туристическа цел. Забраняват се пътувания на територията на Белгия с цел посещение или преместване до вили, селски къщи, наети или собствени имоти за ваканционна почивка. Препоръчителният начин за завръщане в България остава по въздух. Летище „Шарлероа“ ще бъде затворено в 23.59 ч. на 23 март 2020г. до 5 април 2020 г., което означава, че полетите на Wizz Air  и Ryanair до София няма да бъдат изпълнявани. Летище „Завентем“ е отворено и за момента полетите Брюксел-София-Брюксел се изпълняват от авиокомпания „България еър“. Австрийските авиолинии прекратиха полетите поне до 28 март, Брюкселските авиолинии няма да изпълняват редовни полети от 21 март до 19 април.

Люксембург - Считано от 06:00 ч. на 23 март 2020 г. летището в Люксембург ще бъде затворено за пътнически полети до второ нареждане. Влизането и излизането от страната се разрешава при доказана необходимост, отчитайки че в Люксембург работят голям брой трансгранични работници, включително в сектора на медицинските грижи и други жизненоважни за страната сектори. Призовават се всички граждани на Люксембург и постоянно пребиваващите в Люксембург, които понастоящем се намират в чужбина, да преосмислят целесъобразността от завръщането им в страната. Влизането и излизането на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Люксембург, е ограничено с изключение на трафика на товари и камиони. 

Швейцария - От 21 март 2020 г., се забранява събирането на повече от 5 човека на едно място. Правителството призова населението към ограничаване на всички социални контакти. Разширени са мерките за ограничаване на влизането на граждани от Италия, Германия, Австрия, Франция и Испания, както и от всички държави, които не са членки на Шенгенското пространство. Издаването на шенгенски визи, както и на национални визи и разрешителни за издаване на визи на лица от рискови държави се преустановява до 15 юни 2020 г. На 21 март бе извършен полетът на авиокомпания „Уизеър“ София-Базел-София. Други възможности за български граждани, желаещи да се завърнат в България, са полетите на същата компания от Женева до София, както и полетите на „България еър“ Цюрих-София. Следващият полет от Цюрих е предвиден за 22 март. Сухопътните граници с Австрия са затворени от австрийска страна, считано от 21 март. На отворените ГКПП с Германия има засилен мониторинг, поради което се образуват километрични опашки.

Великобритания – Затворени от 20 март са всички кафенета, пъбове и ресторанти. Изключение се прави за онези заведения, които предлагат храна за вкъщи. Всички нощни клубове/дискотеки, кина, театри, фитнес-зали и центрове за забавление са призонани да затворят „възможно най-бързо.“ Ситуацията ще се оценява и преразглежда всеки месец. Учебният процес е прекъснат от 21 март. 

Към настоящия момент директни полети до България изпълняват следните авиокомпании: „България Еър“, „Бритиш Еъруейс“, „ИзиДжет“, „Райънеър“ и „Уизеър“.

Директни полетите се изпълняват по следните маршрути:

Манчестър – София /Изи Джет/

Ливърпул – София /Райън Еър/

Бирмингам - София /Райън Еър/

Лондон – Варна /Уизеър/

Лондон – Пловдив /Райън Еър/

Лондон – София /България Еър/

Лондон – София /Бритиш Еъруейс

Лондон – София /Райън Еър/

Лондон – София /Изи Джет/

Лондон – София /Уизеър/

„Райън Еър“ препоръчва на всички свои клиенти, чиито полети са били отменени, да презаверят своите билети за полет до 25 март 2020 г., когато се очаква броят на полетите да бъде значително редуциран. 

„България Еър“ има отменени полети на следните дати: 22.03.2020 г., 23.03.2020 г., 27.03.2020 г., 29.03.2020 г., 01.04.2020 г., 25.04.2020 г.

„Изиджет“ има отменен полет от Лондон до София на 27.03.2020 г. Очаква се опциите за директни полети до България да бъдат все по-ограничени във времето. Към момента няма ограничения за извършване на летищен трансфер и транзитен престой на територията на Великобритания.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK