180 места за кандидат-студенти от Босилеград и Цариброд в български университети

Снимка: личен архив

Българските ВУЗ-ве предоставят 2 000 места за кандидат-студенти и специализанти по различни специалности от българска народност извън България.

Това стана ясно на среща на специалисти, експерти и зрелостници в гимназията в Босилеград.

Увеличението е почти двойно в сравнение с миналата година. Това поясни поетът от Боселградското село Белут и гл. счетоводител на културно- информационния център /КИЦ/ на сънародниците ни в Босилеград.

Срещата се организира от КИЦ-а, във връзка с кандидат-студентската кампания за завършващите гимназия и кандидатстващите  от Западните покрайнини.

 В срещата в босилеградската гимназия участваха представители на Министерството на образованието, Държавната агенция за българите в чужбина, представители от генералното консулство на България в Ниш.

Те представиха условията за следване в българските университети за българите в чужбина по Постановление № 103. Правителството на България тази година предоставя 2 000 места на българските университети за кандидатстуденти и специализанти от най-различни специалности за българите в чужбина.

Само за кандидатите от Босилеград и Цариброд квотата е 180 места. Кандидат-студентите от българска народност извън България ще полагат квалификационни изпити по български език и литература и българска история.

От културния център в Босилеград вече предоставиха литература по БЕЛ и история за кандидат-студентите от Западните покрайнини. 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK