Мелнишкият епископ Серафим - претендент за варненския престол

Отец Андон Шавулев и Мелнишкият епископ Серафим, снимка: infomreja.bg

Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият епископ Серафим са двамата кандидати за Варненски и Великопреславски митрополит, съобщиха от пресцентъра на Българската православна църква.

Епархийските избиратели във Варна осъществиха своя повторен вот и в два тура излъчиха имената на двама български епископи, между които Светият Синод ще избере новия Варненски и Великопреславски митрополит.

На първия тур от 30 гласували епархийски избиратели с 22 гласа е избран като първи кандидат Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан.

На втория тур с 19 гласа измежду останалите достоизбираеми епископи за втори кандидат-митрополит е избран Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Серафим.

Окончателният избор кой от двамата да заеме овдовелия митрополитски престол във Варна ще направи Светият синод на 22 декември.

На 17 ноември епархийските избиратели от петте духовни околии на Варненската и Великопреславска митрополия избраха двама от 13-те кандидати за нов митрополит - Агатоникийския епископ Борис и Проватския епископ Игнатий. Няколко дни по-късно в Светия синод беше внесена жалба от част от избирателите, които поискаха касиране на избора.

Като основание за това искане беше посочена порочната практика, че е гласувано за един "фаворит" и за втори т. нар. неизбираем кандидат, като по този начин се ограничава свободата на избора, което е в разрез с принципа на християнските нравствени норми.

Друго основание за касирането беше, че резултатът от избора е показал, че над част от избирателите е упражнено влияние да гласуват за точно определени кандидати. Към жалбата беше приложена декларация от свещеник Станислав Друмев, който посочваше, че му е упражнен натиск да даде гласа си за определен кандидат. Всяка вечер през ноември миряни и свещеници от епархията се събираха на молитвено бдение пред катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна.

Беше сформиран и Инициативен комитет "За чистота в Българската православна църква", в чийто състав влязоха основно миряни. Бяха изпратени протестни писма, заедно с около 2000 подписа, до Негово светейшество патриарх Неофит с искане за касиране на вота, припомнят още от Синода и допълват, че на своето заседание на 23 ноември Светият синод касира изборите във Варна и насрочи дата за нов вот, като остави същата листа с кандидатите.

 

КОМЕНТАРИ

varna22:20 - 17.12.2013
Мелнишки епископ Серафим – 39 год. = роден в с.Зорница, Бургаско. = завършил Математическа гимназия и Лесотехническия университет. = викарий на Неврокопския митрополит. = живее в Роженския манастир. = изключително горделив СРЕБРОЛЮБЕЦ. = страда от силна форма на зилотизъм (крайност в православното християнство, старостилство), странно примесен с любов към ПАРИТЕ . . . -= # Знеполски епископ Йоан – 44 год. = роден в Ямбол. = завършва музикално училище. = в 2007 г. хиротонисан за Знеполски епископ и назначен за викарий на патриарха. = специализира в МОСКВА (със Москва във труд и в бой, Партия велика води нашия победен строй) ! ! ! = ДАЛИ КГБ СА ПРОПУСНАЛИ ДА ГО ВЕРБОВАТ ? ? ? = добър оратор. = ИЗПАДА В СТРАННИ ПСИХИЧЕСКИ СЪСТОЧНИЯ. = доста умело и в своя полза управлява имотите на Софийската митрополия ! ! ! = ИЗВЕСТЕН СЪС СВОЯТА АЛЧНОСТ. . .
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK