Мелник в очакване на светиня от Светогорски манастир

Снимки: Община Сандански

Копието на чудотворната икона „Света Богородица Геронтиса“ посрещат миряните на 14 август

На 14 август /сряда/, в навечерието на един от най-големите християнски празници „Успение Богородично“, Мелник ще посрещне копие на чудотворната икона „Света Богородица Геронтиса“. Светинята ще пристигне в града в 18:00 часа и с литийно шествие ще бъде пренесена до храма „Света Петка Параскева“. Там свещенослужители ще отслужат Вечерня. На следващия ден в 8:00 сутринта ще започне и Света литургия.

Оригиналната икона „Света Богородица Геронтиса“ („Старица“ или „Игуменка“) се съхранява в светогорския манастир „Пантократор“ („Вседържител“). Светинята има 3 точни копия, включително и обковът от злато и сребро. Едно от тези копия не само ще бъде посрещнато за поклонение в гр. Мелник, но ще остане в църквата „Света Петка Параскева“. Иконата е дарение от мирянка, получила своето изцерение чрез вярата си именно в Мелник.

Неслучайно в миналото градът е наричан „Малкият Йерусалим на Балканите“ заради своите повече от 72 църкви и 5 манастира. Днес някои от тях се „възраждат“ от руините и посрещат все повече миряни от България и чужбина.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK