Мелник прославя Света Богородица Спилеотиса

Снимка: Infomreja.bg

Иконата изцелява болните и бездетните

Мелник е един от най-красивите и духовни градове в България. В миналото тук е имало около 83 църкви и много манастири. От тях действащи днес са останали само няколко, сред тях е храмът „Свети Антоний Велики“ – най-малката църква в града. Отец Николай разказа пред БГНЕС, че това е единственият на Балканите храм, който носи името на този светец.

Свети Антоний е роден в Египет през 250 г., раздава богатството си сиромасите и се посвещава на Бог, живее в пещера. „Свети Антоний е основоположникът на съвременното монашество. Той създава устава“, уточни отец Николай и добави: „За благочестивия му живот Бог го възнаграждава с прозорливост и добра да гони бесове, да лекува различни болести“.

Храмът е прочут с това, че идващите тук хора вечерта на 16 срещу 17 януари, когато се чества светията, са се излекували с помощта на вярата, с молитвеното застъпничество на Свети Антоний Велики.

В средата на малката църква се издига колона, около която посетителите днес могат да видят окови. „С веригите са връзвали обзетите от зли духове бесновати, но държа да подчертая те са били връзвани с цел да не пакостят. Свещеникът служи Света литургия, моли Божията благодат и чете съответните молитви, но това не е екзорсизъм както при католиците. Четем молитви и молим Бог“, разказа отец Николай как се измолва изцеляването.

Църквата е разрушавана няколко пъти. В днешния си вид тя е изградена през 1881 г. За това свидетелства и надпис на старогръцки, в него са изброени ктиторите. В храма е създадена една уютна и домашна обстановка, за това допринасят стенописите. За разлика от другите църкви, където по стените е изографисан животът на светиите и сюжети от Светото писание, тук имаме светски рисунки и сякаш се намираме не в храм, а у дома си.

„Вярата бавно се завръща. Без Бог не можем нищо да направим. Колкото и да сме самонадеяни, без Божията намеса, благословия и воля не става нищо“, заяви отец Николай.

Една от най-красивите е иконата на Света Богородица Спилеотиса. Тя е намерена в манастира, който се намира на върха в Мелник. Местните го наричат „Света Зона”. На гръцки Зона означава пояс. По устно предание в този манастир, който е бил метох на Ватопедския в Света гора в Атон, се е съхранявал целият пояс на Божията майка. Днес той е разделен на три части: една от тях се намира във Ватопедския манастир, а другите две в Грузия и Германия.

Иконата е намерена в пещера, която се намира непосредствено под манастира „Света Зона“. Тя показва Възкресението на Божията майка. Апостол Тома идва три дни след нейната смърт, за да й се поклони. Помолва своите събратя Апостоли да махнат камъка и те намират само повивките, Божията майка е възкръснала. Тя се показва, за да ги утеши с пояса в ръка, придружена от Архангел Михаил.

„С тази икона на 30 август отслужваме Света вечерня литургия. Правим литийно шествие през целия град и я качваме на манастира. Хора, които искат здраве и не могат да имат деца, будуват в манастира цяла вечер. На другия ден Неврокопският митрополит Серафим оглавява Светата литургия“, разказа отец Михаил.

Той призовава всички миряни, които са гости на манастира да заповядат тази вечер в 18.00 часа в църквата „Рождество на Йоан Предтеча“, или както я знаят местните Свети Яни.

„После заедно да направим литийното шествие и да измолим благословията на Божията майка и които желаят на другия ден да присъстват на Светата литургия“, покани отец Николай. /БГНЕС

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK