И театралите в Благоевград излизат на протест

Снимка: Infomreja.bg

Искат Маргарита Мачева да остане техен ръководител

Днес от 12:00 ч. до 13:00 ч. екипът на Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, излиза на мирен протест в подкрепа на сегашния директор Маргарита Мачева.

Протестът ще се проведе пред официалния вход на институцията.

За пореден път благоевградският театър е изправен пред криза, но този път колективът е категоричен, че няма да допусне промени и ще отстоява това до край, защото всяка една промяна би била фатална.

„Екипът на театъра, в последната година и половина е придобил увереност, спокойствие и творческо самочувствие, именно в стотния юбилеен сезон, настоящото ръководство успя да събере на сцената три поколения актьори и дългогодишни служители в институцията. Всяка една промяна в ръководството ще доведе до значителни финансови и творчески загуби”, пише в Становището на протестиращите.

 

Припомняме, че Върховният касационен съд потвърди решението на Окръжен съд – Благоевград, което отменя уволнението на бившия директора на ДТ „Никола Й. Вапцаров“ Александър Галперин.

Върховната инстанция признава уволнението за незаконно и осъжда ДТ „Никола Й. Вапцаров“ гр. Благоевград да заплати на Александър Галперин на основание чл.78, ал.3 от ГПК сумата от 1200 лв. Делото за незаконно уволнение беше заведено от Александър Галперин в края на 2018 година в Районен съд – Благоевград след като със заповед на Министъра на културата от 13.09.2018 г. му е било наложено наказание дисциплинарно уволнение за извършени общо 9 нарушения на трудовата дисциплина за периода 1.09.2017 до 30.06.2018. Уволнението на Александър Галперин е признато за незаконно на три инстанции.

Според съда липсват доказателства за нарушенията, за които Галперин е уволнен дисциплинарно, като не се доказва и, че многократно е извършил нарушения на трудовата дисциплина. Решението на ВКС е окончателно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK