Международно известната крава Пенка роди! Кръстиха теленцето на британеца Джон Флаг

Кравата Пенка се радва на Джон Снимки: Личен архив

Международно известната крава Пенка роди тази сутрин, похвали се пред ИНФОМРЕЖА собственикът й Иван Харалампиев.

„Малкото теленце е повече от красиво, има невероятна сива украса и е страшно игриво. И както казах преди няколко месеца, то ще носи името на тогавашния британски евродепутат Джон Флак, който първи се застъпи за Пенка и я спаси от сигурна гибел“, обяви гордият стопанин.

Малкият Джон е изроден лично от Харалампиев, който през днешния ден не спираше да се радва на новото попълнение в стопанството си.

„Рано тази сутрин, около 6 часа, Пенка роди. Веднага след това й дадох вода и я почерпих със захар. Сега кравата и теленцето са на двора. При мен е цялото семейство, което не спира да се радва на Джони“, обяснява с усмивка Харалампиев.

Така от днес във фермата на Харалампиев има 17 крави и едно теленце. Амбицията му е бройката да достигне поне 20.

А интересът към Пенка не стихва и до днес, но….предимно от медии и чужденци.

Само преди 10 дни Харалампиев отново получил картичка с дарение от Германия.

„Въпреки, че мина толкова време хората не са забравили Пенка. Любопитното е, че за нея се сещат повече чужденците, отколкото нашите. Настояват постоянно да подпомагат животното“, разказва още Харалампиев.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, кравата Пенка стана международно известна, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май м.г.

Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда.

По пътя към България кравата беше бременна, но загуби теленцето си, припомни Харалампиев.

Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая властите я помилваха.

Първи за Пенка се застъпи британският депутат Джон Флак, който през лятото на м.г. я посети лично в село Мазарачево.

„Аз съм голям любител на животните, семейството ми е 12-то поколение фермери. Нямаше как да остана равнодушен на случващото се. Има толкова много крави в България, които преминават през границите. Смятам, че е абсолютно нелепо да има такъв закон, който да убива кравите, въпреки че те са здрави. Според мен трябва да се върви към промяна“, обяви през м.г. при посещението си в Кюстендилско Джон Флак.

 

Иван Харалампиев не спира да се радва на новото си попълнение
Джон Флаг гостува на Пенка през м.г.

КОМЕНТАРИ

Марта22:24 - 18.07.2019
Ще стане хубав бик за разплод
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK