Международният театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” ще завладее Благоевград за седма година

Снимки: Община Благоевград

Международният театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” ще завладее Благоевград за седма поредна година. Силни спектакли, известни режисьори и актьори ще зарадват любителите на Мелпомена. Театралният маратон ще продължи 11 дни – от 10 до 20 май, а публиката ще се наслади на 22 постановки. Фестивалът ще премине под знака на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Никола Вапцаров”.

„Тази година програмата е страхотна, направена е сериозна селекция, избрани са най-добрите спектакли. Горди сме, че и сръбски театър е част от нашия уникален фестивал. Ще стартираме мащабна кампания сред училищата – „Да заведем децата на театър”. Целта ни е младите хора да се докоснат до спектакли, за които в София не стигат билетите. Община Благоевград, родители и учители ще направим необходимото, за да бъдат децата в театралната зала, да усетят магията на театъра, да изградят у себе си театрална култура”, заяви зам.-кметът на община Благоевград – Христина Шопова. Тя разкри, че отново един от акцентите на фестивала е Модул „Памет”, който е подчинен на 100-годишнината на благоевградския театър.   

По този повод две от най-добрите представления на благоевградския театрален институт отново ще се играят на сцена 30 години след премиерите си. Първата е „Нирвана” на Константин Илиев, режисьор – Ставри Карамфилов. Втората знакова пиеса е „Лов на диви патици” на режисьори Димитри Астрахан. Община Благоевград е подготвила още една изненада за публиката – среща-разговор с двамата режисьори, които ще пристигнат специално от Ню Йорк и Москва за „Тара-ра-бумбия” в Благоевград. Голямата актриса Гинка Станчева, както и други известни актьори, играли в миналото на сцената на ДТ „Никола Вапцаров”, също ще бъдат сред гостите на събитието.

На сцената ще се изяви и Народен театър – Сомборн от Сърбия с авторския проект на Кокан Младенович – „Ако Сомборн беше Холивуд”. Пиесата е иновативна, почти без слово от страна на актьорите, но с ефектни похвати от нямото кино. Народен театър „Иван Вазов” гостува в Благоевград с две постановки – Любовникът” под режисурата на Деян Донков и „Бащата” на режисьора Диана Добрева. Фестивалът ще бъде закрит с постановка на ДТ „Никола Вапцаров”, който ще представи премиерно „Под манастирската лоза” по Елин Пелин. Директорът Маргарита Мачева обеща съвременен прочит на цикъла разкази на българския писател, който ще се хареса на публиката.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK