Югозападният университет ще се включи в Европейската нощ на учените

Снимка: Infomreja.bg

На 27 септември България се включва с по-богата програма от всякога

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH.

До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.

Югозападният университет „Неофит Рилски“ за поредна година ще се включи в Европейската нощ на учените. На 27 септември 2019 г. от 18:00 до 20:00 ч. Иновационният център за екоенергийни технологии ще посрещне ученици и гости от Благоевград. В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани занимателни опити, посветени на 150-годишнината от публикуването на периодичната таблица на химичните елементи от Дмитрий Менделеев.

От 18:30 до 19:30 ч. гражданите на Благоевград ще се информират за дейността на Центъра за съвременни биоинформатични изследвания към ЮЗУ „Неофит Рилски“.  Присъстващите ще се запознаят с някои интересни научни проблеми, над които членовете на центъра работят активно.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK