Европейски държави карантинират пристигащите от България

Снимка: БГНЕС

А сънародниците ни, които идват от Великобритания, не се подлагат на карантина

Белгия, Литва и Нидерландия се присъединяват към държавите, налагащи допълнителни изисквания и карантина на българските граждани и идващите от България чужденци заради скока на случаите на заразени с COVID-19 у нас, предава репортер на БГНЕС.

У нас от началото на юли всеки ден се съобщават за пет пъти повече заразени, отколкото през април. Именно поради тази причина редица държави предприеха допълнителни мерки.

По официални данни към днешна дата 8442 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България. От тях активни са 4112. 606 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 33-ма от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

298 са новите потвърдени случаи само през изминалото денонощие. 297 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус.

Днес е първият ден от уикенда, след като на българско-гръцката граница влизането в южната ни съседка става единствено с негативен PCR тест, направен 72 часа преди пътуването.

Гърция, която традиционно приема хиляди нашенци през сезона, увериха, че разрешителните ще бъдат проверявани внимателно. Ако бъде установено, че сред тях има фалшифицирани документи, ще бъдат задействани предвидените в закона санкции.

От 15 юли правителството на Унгария въведе класифициране на държавите в „червени“, „жълти“ и „зелени“, въз основа на тежестта на ситуацията с коронавируса във всяка от тях. България, Португалия, Румъния и Швеция са „жълти“ страни от ЕС.

Чуждите граждани, включително и българи, които пристигат от „жълти страни“, подлежат на медицински преглед на границата, както и на 14-дневна задължителна карантина. Изискването за самоизолация ще отпадне, ако бъдат доказани два последователни отрицателни теста за коронавирус, снети през 48 часа в рамките на предходните 5 дни.

Досега беше препоръка, но от петък, 17 юли, Литва забранява влизането на своя територия на български и чуждестранни граждани, пристигащи от България. Литовските граждани, които се завръщат от България в Литва, подлежат на 14-дневна изолация.

Страната ни остана и в „червения списък“ за пътуване до Норвегия. Сънародниците ни, влизащи на територията на Норвегия, се поставят под домашна карантина за 10 дни.

До 11 август Финландия удължи граничните ограничения за България.

Още от 9 юли всички български граждани подлежат на задължителна 14-дневна карантина при влизане на територията на Австрия. Карантината не важи за тези, които представят медицински сертификат за отрицателна COVID-19 проба, не по-стар от 4 дена от датата на пътуването.

За сметка на всички рестрикции, които понасяме от редица държави, властите в България решиха, че вече не е необходимо сънародниците ни, които пристигат от Великобритания, да бъдат под карантина. /БГНЕС

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za