Мегън и Хари напускат кралския двор

Снимка: БГНЕС

След Брекзит Великобритания се готви за Мегзит

Водеща тема за британските издания беше неочакваната новина, че британският принц Хари и неговата съпруга Меган имат намерение да се откажат от ролята си на висши членове на британското кралско семейство и да станат финансово независими, продължавайки обаче да поддържат кралицата. Младото семейство обяви това вчера и Бъкингамският дворец публикува в отговор кратко изявление. Това решение обаче изненада кралското семейство, отбелязват изданията.

Кралицата Елизабет Втора е разочарована от решението на принц Хари да се откаже от пълномощията си, пише британският в. "Таймс". Разочарованието на кралицата било още по-голямо, защото принцът и съпругата му са обявили намеренията си, без да говорят за това предварително с Бъкингамският дворец. Те не се били консултирали нито с кралицата, нито с принц Чарлз. В резултат на това реакцията на британското кралско семейство беше доста рязка и в кратко съобщение се казваше, че се проявява разбиране, но това е сложен въпрос и ще отнеме време да се финализира, а сега дискусиите били в ранен стадий, посочва "Таймс".

В. "Дейли телеграф" също говори за дълбокото разочарование и обида на кралското семейство от намеренията на принц Хари и Меган, които не са консултирали с кралицата и с други знатни роднини. В коментар по темата вестникът пише: Добре дошли в хубавия нов свят на Меган и Хари, избрали финансовата независимост, с изключение на това, че те ще запазят имението си Фрогмор хаус, което струва на британските данъкоплатци 2,4 милиона британски лири. Според изданието херцозите на Съсекс са взели това решение по време на 6-седмичната си почивка в Канада в края на миналата година.

Те дори не предупредиха кралицата, пише в. "Дейли мирър" и допуска, че става дума за егоистично решение на принц Хари.

В. "Сън" пък въведе нов термин Мегзит, игра на думи между Меган и Брекзит.

В. "Гардиън" допълва пикантната тема с това, че в отделно изявление в страницата си в интернет херцозите на Съсекс са поставили под въпрос надеждността на утвърдените кралски кореспонденти и са дали индикации, че имат желание да работят вместо това с "млади и очертаващи се като успешни журналисти".

Пред в. "Индипендът" писателката и коментаторка по кралските въпроси Клаудия Джоузеф заяви, че до известна степен това е можело да се очаква. Тя допълни, че социалните медии трябва да бъдат упреквани за случилото се, защото ако човек прочете какви са в тях коментарите за Меган, то той ще може да разбере, защо тя иска да избяга от всичко това.

Кралският коментатор Ричард Фицуилямс пък заяви, че стъпката на херцозите на Съсекс несъмнено ще бъде възприета от някои като знак, че монархията не може да се адаптира към 21 век./ БТА

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK