Меглена Кунева става силов вицепремиер

снимка: Пресцентър ГЕРБ

Меглена Кунева е определена за силов вицепремиер в кабинета, става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, с която той разпределя ресорите на заместниците си, пише "Труд".

Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още агенцията за българите в чужбина и за бежанците.

Премиерът Борисов все пак си запазва лично контрола над две важни ведомства – Държавната агенция „Национална сигурност“ и Държавната комисия по сигурността на информацията.

Второто ведомство на пръв поглед не е силово, но то контролира издаването на допуски за държавни тайни и издава сертификати за достъп до натовска и европейска класифицирана информация.

Понякога отнемането на такъв сертификат означава и уволнението на неговия титуляр от важен пост в силовите ведомства, тъй като той вече не може да изпълнява пълноценно задълженията си.

Томислав Дончев взема икономическите министерства – финансите, икономиката, регионалното развитие, енергетиката, транспорта, земеделието и околната среда. Той ще надзирава още държавния резерв, ДКЕВР и агенцията по приватизация.

Спестено му е единствено министерството на туризма, което ще бъде контролирано от вицепремиерката
Румяна Бъчварова, която в предишния кабинет на Борисов бе шеф на кабинета му. Тя сега ще наблюдава образователното, културното, здравното и спортното министерство. На нея ще се отчитат още статистическият институт, Комисията за регулиране на съобщенията и агенция „Архиви“.

Социалният вицепремиер Ивайло Калфин има най-малко ресори – освен собственото министерство той ще се грижи за агенцията за закрила на детето, за компенсационния жилищен фонд и за агенцията за професионално образование и обучение.

Конституцията и Устройственият правилник на МС не разписват точно какви са координиращите функции на вицепремиерите в техните ресори и каква е субординацията им със зачислените им министри. Практиката е показала, че това зависи главно от заетостта и личността на съответния вицепремиер. /Фактор.БГ/

 

КОМЕНТАРИ

mdw19:13 - 21.11.2014
А,такаа правителство-тюрлюгювеч.А атаманите са след Босфора.....от ДПС се нахендриха директно на Ердоган.Патриотите нека си скачат.ЕЕЕбати държавата.От съветска република се превръщаме както едно време в турски вилает.Ама на кой му пука вече,то хляб да има пак.......?!?!?! ха-ха-ха.
Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK