Студенти и преподаватели от ЮЗУ отбелязаха празника „Средата на есента“

Снимки: ЮЗУ

Кръгла маса се проведе като част от календара на факултета

Студенти и преподаватели от ЮЗУ „Неофит Рилски“ отбелязаха празника „Средата на есента“.

Филологическият факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе домакин на тържеството по повод традиционния китайски празник „Средата на есента“. На събитието, което се проведе в класна стая „Конфуций“ присъстваха студенти, преподаватели и гости.

Тържеството бе открито от проф. д-р Магдалена Панайотова – декан на Филологическия факултет.

„Въпреки усложнената ситуация с COVID-19 не трябва да забравяме празниците си и както в България на 26 октомври празнуваме например Димитровден, отбелязваме и празниците на други народи, като китайския, защото представянето на китайската култура е една от мисиите на Филологическия факултет“, каза проф. Панайотова.

И тази година програмата на празника беше изключително разнообразна и интересна за гостите. Студенти от специалност „Английска филология“ представиха презентации на английски и китайски за значението и смисъла на празника, последвани от викторина за присъстващите. Беше представена и книгата на Ейми Тан „Клубът на щастието и късмета“, американска писателка от китайски произход, носителка на множество награди, позната в България като авторката на романа „Дъщерята на лечителя“. „Клубът на щастието и късмета“ разказва завладяваща история от позицията на четири китайски майки и четири китайско-американски дъщери. Тази книга е притча за това как майките, чрез тяхната памет, история, въображение, остават в дъщерите, как се предава човешкият опит, болката и надеждата и в това тази притча има универсални характеристики.

С пожелание за повече празници и споделеност, с китайски чай и сладки завърши отбелязването на празника в Югозападния университет “Неофит Рилски“.

Кръгла маса на тема „Бъдещето на българската научна периодика – общности, дебати, международно присъствие“ се проведе в Югозападния университет. Събитието бе открито от декана на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова.

Приветствия към участниците отправиха доц. д-р Иванка Станкова – зам.-ректор по научноизследователската дейност и докторантското развитие на ЮЗУ „Неофит Рилски“, д-р Надя Кантарева-Барух – директор на националното издателство за образование и наука „АЗ-БУКИ“ и заместник-директорът на издателството д-р Николай Кънчев. Сред специалните гости на научното събитие бе и Христина Шербанова – представител на Кларивейт Аналитикс, Web of Science. Тя пое ангажимент да направи специално обучение за младите преподаватели от Югозападния университет, както и за всички желаещи, за които присъствието в базите данни е от изключителна важност за кариерното развитие.

В рамките на кръглата маса бяха дискутирани въпроси, свързани с проблеми при редактирането, издаването и индексирането на националната научна периодика, споделени бяха идеи и визии за бъдещето на научните издания, за успешното им „вграждане“ в международното научно пространство. По време на научното събитие бяха представени и списанията „Езиков свят“, „Балканистичен форум“, „Психологическа мисъл“, издавани от Югозападния университет, които са реферирани и индексирани в световноизвестни бази данни с научна информация Scopus и Web of Science.

Участие във форума взеха Надежда Сталянова (СУ „Св. Кл. Охридски“, главен редактор на „Българска реч“), Мария Станкова и Симона Марковска (ЮЗУ „Неофит Рилски“), Йордан Ефтимов (Нов български университет, член на редколегиите на списанията „Език и литература“ и „Следва“, Гергана Георгиева (ЮЗУ „Неофит Рилски“, отговорен и езиково-стилов редактор на сп. „Международна политика“), Мария Анастасова и Дафина Костадинова (ЮЗУ „Неофит Рилски“, редактори в сп. „Езиков свят“), Бойко Ламбовски (журналист и редактор, ЮЗУ „Неофит Рилски“), Наташа Ангелова (ЮЗУ „Неофит Рилски“, сп. „Психологическа мисъл“), Елена Крейчова (Масариковия университет, Бърно, Чехия), Светослав Арсениев (ЮЗУ „Неофит Рилски“, сп. „Болгарская русистика“). Електронно участие взеха Иванка Мавродиева (СУ Св. Кл. Охридски“, гл. редактор на „Реторика и комуникации“), Камен Рикев (Университета „Мария Кюри-Склодовска, Люблин), Андреа Ефтимова (СУ „Св. Кл. Охридски“, главен редактор на „Медии и език“) и Димитър Веселинов (СУ „Св. Кл. Охридски“, сп. „Чуждоезиково обучение“).

В оживената дискусия се роди идеята за обединение на редакторите на научни списания с цел споделяне на опит и постигане и поддържане на високо научно качество. След научно рецензиране, одобрените доклади от кръглата маса ще бъдат публикувани в списание „Езиков свят“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK