Медицинският съвет към МС прекратява дейността си

Снимка: МС, архив

Съветът действа само две седмици, в които издаде наръчник от 400 страници с медицински насоки

Медицинският съвет, който бе създаден към Министерския съвет след откриването на първите случаи на КОВИД - 19 у нас, прекратява дейността си, са обявили негови членове, цитирани от bTV.

Съветът действа само две седмици, в които издаде наръчник от 400 страници с медицински насоки към специалистите.

Първоначално, съветът бе обявен като изцяло насочен към медиците орган, който да ги консултира как да действат в ситуация на епидемия от Ковид-19. За разлика от този съвет, Щабът трябваше да дава по-широки насоки в различни сфери на медицината.

Създаването на "алтернативен щаб" обаче предизвика недоумение у мнозина и бе критикувано. Още след първата медийна изява станаха видни остри противоречия между двата екипа - относно това дали трябва да има масово тестване на населението за Ковид на етап, на който тези тестове не дават сигурен резултат.

Медицинският щаб в лицето на доц. Мангъров се обяви на няколко пъти за тази мярка, а ген. Мутафчийски бе непреклонен - докато той е начело на НОЩ, това нямало да се случи и нямало да позволи на "търгаши" да похарчат милиони за ненадеждни тестове.

Стигна се и дотам премиерът лично да разкритикува инфекционистът доц. Мангъров за позицията му, че от маските няма особен смисъл. Тази визия противоречеше на заповедта на здравния министър маски да се носят на публични открити и закрити места. Заповедта само няколко часа по-късно бе отменена.

По първоначална информация причината Медицинският съвет да спре дейността си е, че той вече е изпълнил задачата си.

Все още МЗ и МС не са потвърдили новината. /offnews.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Врачката от Лелинци19:16 - 04.04.2020
Браво! Тъпанарското отношение на Боко е непоносимо.
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK