Медицински специалисти протестират под прозорците на Борисов

Снимки: БГНЕС

Основните им искания са за реформи и нов модел за финансиране на болниците

Медицински сестри протестират пред сградата на Министерския съвет. Исканията им са за ясни правила при разпределение на публичните средства, за да останат младите специалисти в България, достъп до качествени здравни грижи на населението и достойно заплащане.

Според твърденията на медицинските сестри, протестът им не е за по-високи заплати, а за по-добри условия. Това е пети национален протест на медицинските специалисти от началото на годината. 

Организатор на протеста е новоучредения Синдикат на медицинските специалисти, съобщи по-рано БНР. Пред сградата на властта са медицински сестри, акушерки, фелдшери и физиотерапевти от страната. 

Основните им искания са за реформи и нов модел за финансиране на болниците, каза за обществената медия лидерът на синдиката Мая Илиева.

По думите й новата структура ще следи да решава проблемите и да променя условията на труд, за да са адекватни и да отговарят на българското законодателство. 

"В момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат", каза Мая Илиева. /news.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK