Медици от Благоевград на протест срещу монопола на НЗОК

снимки: infomreja.bg

Над 50 медици от Благоевград излязоха на протест заради проблемите в здравеопазването и поискаха незабавната оставка на цялото ръководство на Националната здравноосигурителна каса.

„Позволете ни да лекуваме“, „За здравето и оцеляването на нацията“ и „Не на монопола в здравеопазването“, бяха част от призивите на недоволстващите лекари и медицински сестри.

В протеста на площада в Благоевград се включиха и работещи в МБАЛ "Св. Врач" в Сандански и други лечебни заведения в областта. Те се обявиха за остойностяване на всички дейности в здравеопазването.

„Намаляването с около 30 % на бюджетите на болниците и стандартите за направления и изследвания в доболничната помощ създава условия за забавяне на диагнози и затруднява лечението на пациентите“, заяви от трибуната председателят на Районната колегия на БЛС д-р Съби Хаджиев.

Според него проблемите в здравеопазването са заради неадекватната политика, водена години наред, както и заради монопола на НЗОК.

Сред исканията на гилдията са прозрачност при управлението на здравната каса и договаряне на медицинските дейности с Българския лекарски съюз.

Те настояват да се прекрати порочната практика държавата да осигурява децата, учащите се и пенсионерите на 50 % от задължителните здравни вноски.

„Здравните вноски трябва да се използват само и единствено за здравеопазване, а въведените методики за определяне на стандарти, обеми и интензивно лечение в болниците трябва да се отменят“, обяви още д-р Хаджиев.

Медиците искат и изготвяне на нова методика за реално заплащане на лекарския труд с неблагоприятни условия, както и оставка на директора на НЗОК Пламен Цеков и на Надзорния съвет на касата.

Митинга подкрепиха и медици от спешната помощ. От трибуната Здравка Илиева от ЦСМП - Благоевград прочете декларация, в която се настоява за инкриминиране на посегателствата срещу хората в бели престилки. Илиева даде пример с фелдшера Ахмед Вехов от филиала на Спешния център в Банско, който преди няколко дни бе нападнат от придружител на болна жена.

Въпреки че пред сградата на РЗОК в Благоевград се събраха лекари с различни партийни пристрастия, до политизиране на протеста не се стигна.

Тази събота се очаква да бъде свикан национален съвет на БЛС, на който ще се вземе решение за по-нататъшните действия на лекарското съсловие.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Недоволен гражданин20:25 - 03.03.2013
Напълно съм съсгласен с протестиращите, но не само здравеопазването е съсипано! Също така трябва да се оправи и образованието, и пенсиите и т.н.
Пациент11:25 - 03.03.2013
Бойко и Дянков ни върнаха в 19 век. Ако ще правите деца имайте предвид, че в софийските болници ноември и декември раждания не се предвиждат. Бойко го лекуват специално, защо му е здравеопазване за всички
Доктот Емилов11:24 - 03.03.2013
Партията, която покаже сериозна програма за здравеопазването ще спечели изборите. Не ме интересува леви ли ще са, десни ли ще са, средни ли ще са – следващите управляващи трябва да решат проблемите в здравеопазването.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK