Съветниците в Гоце Делчев обсъдиха проблемите на детските градини и училищата в общината

Снимка: Infomreja.bg

На 1-ви септември в село Буково ще бъде открита целодневна общинска детска градина

На сесията си от 31-ви юли общинските съветници в Гоце Делчев взеха важни решения в сферата на училищното и предучилищното образование.

Те откликнаха на молбата на родители, чиито деца са навършили двегодишна възраст и трябва да постъпят в яслени групи, но специализираното заведение за това е твърде далече от техния квартал. Желанието на родителите е да запишат децата си в ДГ „Радост“, което значително ще ги улесни. Разрешението е при условие, че не се нарушава  възрастовият принцип при разпределението на децата в групите.

На сесията беше дадено съгласие през учебната 2019/2020 година в общинските детски градини да се сформират групи  с по-голям брой деца от определения в Приложение №7 към член 53 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, но не повече от 28. Изискването е стриктно да се спазва възрастовият принцип при формиране на групите – първата  от 2 до 4 години, втората – от 4 до 5, третата – от 5 до 6 и четвъртата – от 6 до 7 години.

На 1-ви септември в село Буково ще бъде открита целодневна общинска детска градина с капацитет 2 групи по 27 деца от 2-годишна възраст до постъпването им в първи клас. Персоналът ще обхваща 8 щатни бройки – четири педагогически щата, включително и директор, и четири непедагогически.

Друго съществено решение беше включването на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – село Баничан, в актуализирания списък на средищните училища през учебната 2019/2020г. Училището отговаря на изискванията за това, тъй като в него се обучават ученици от 1. до 7. клас от съседното село Господинци.

ОУ „Иван Вазов“ в село Буково и през новата учебна година трябва да остане в списъка на защитените училища в Република България. Ако то бъде закрито, 83-ма ученици трябва да пътуват, а това през зимните месеци е много рисковано поради стръмен пътен участък.

На сесията беше утвърдено съществуването на самостоятелни маломерни паралелки  (с по-малко от 10 ученици)  в общинските училища. Става въпрос за 31 такива паралелки с общо 174 ученици.

Община Гоце Делчев като финансиращ орган е предвидила средства  в бюджета за 2019 година  за ремонтиране на тези училища. Общият размер на дофинансиране е 50 хиляди лева.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK