Мечкул - фениксът от пепелта на Югозапада

Снимка: Infomreja.bg

Мечкул – селото на мечките, станало известно 4 века след създаването си.

Днес мястото се свързва с огромния пожар, пламнал на 24. август 2017 г. Пожар, който засегна някогашната гора, дала името на селото.

Историята разказва, че в началото на 18. век село нямало, а само гъста гора, в която имало много мечки. Те „пакостили“ на лозята и царевицата.

Самите пък лози били посадени по стръмните скали на околностите край Мечкул, над Кресененското дефиле. Насажденията приличали на висящите градини на Семирамида.

И основният поминък на хората е бил свързан със земеделието – произвеждали тютюн, грозде, царевица и ръж.

В околността има магична енергия. Тя идва от наличието на погребани вече под пръста църкви и светилища. И до днес обаче стоят каменните кръстове на българските гробища при църквата „Свети Илия“. През Балканската война цялото село и самата църква е опожарявана от турците.

Втори пожар през 2017 застига останките от „Свети Илия“.

Църквата ще бъде запомнена като „огнения храм“.

Около нея са изникнали като гъби каменни кръстове-възпоменателни за погребаното „тЕло“ на човека.

Най-старата плоча е от началото на 19. век. Надписът ѝ е с глаголически символи. На другите кръстове личат всички етапи на българския език преди реформата от 1945 г.

Изникват ерове, ятова гласна, даже и носовки. Само филолог, етнолог и запален историк биха оценили красотата на подобни находки.

Някои паметници са паднали, други вече зарити в пръста, сякаш сами погребали себе си. Има красиви издълбани кръстове и други не толкова сполучливи. Всички са „изядени“ от времето.

Някога Мечкул се намирало в областта Свети Врач – днешен Сандански, в община Кресна. Къщите са описани в стари извори като паянтови постройки, едноетажни, с по две стаи и обор.

Задължително е да се подчертае, че селото имало и има достъп до железопътната линия. Имало училище, а се нуждаело от телефонна станция.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Ради23:45 - 15.07.2019
След втория пожар църквата нее загната изобщо. Около нея хори, но вътре изобщо.
Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK