Местим стрелките с час напред

Снимка: yle.fi

От тази нощ се преминава към лятното часово време - в 3,00 часа на 25. март трябва да преместим часовниците с час напред.

Лятното време ще остане в сила до 28. октомври, когато ще се върнем към астрономическото време с един час назад.

Почивайте повече, пийте повече вода и използвайте свободното си време за занимания, които наистина обичате, съветват специалистите, които предуппреждават, че така можем да ограничим стреса от промяната.

Смяната на стрелките на часовника в рамките на Европейския съюз се управлява от директива на Европарламента и Съвета на ЕС. Текстът предвижда във всяка държава членка на ЕС периодът на лятното часово време да започва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от март и да завършва в 1.00 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. През последните години обаче редица държави се отказват от превъртането на часовника.

В Европейския съюз мненията да отпадне ли смяната на времето са разнопосочни. Преобладават привържениците на идеята - без смяна. През февруари 384 депутати на Европейския парламент също гласуваха "за" премахването на лятното часово време, но самото му изпълнение още изглежда далечно. /Dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK