„Математически приключения и пътешествия“ за учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Кюстендил

Снимки: Личен архив

Представителната изява на кръжок „Еврика“ на тема „Математически приключения и пътешествия“, се проведе в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Кюстендил.
Целта на занятието бе да запознае родителите и учениците с дейността и предстоящите задачи, които ще бъдат решавани в на кръжока по математика.
Мероприятието започна с анимирана история „Да се запознаем“, направена чрез езика за програмиране Scratch.

Учениците се запознаха с героите от учебното помагало „Немо“. Заедно с Ники, Ема, Мила и Оги, малките любители на приключения, ще се впуснат в необятния и красив свят на математиката от трети клас, развивайки логиката и въображението си. Знанията по математика от училище ще използват за справяне с непознати досега ситуации и разплитане на загадки.

За да се включат в първото предизвикателство „Кой е оставил тези следи?“, част от учениците демонстрираха на бялата дъска своите знания за естествените числа, алгоритмите за събиране, изваждане, умножение и деление, текстови задачи от косвен вид и геометрични задачи, след което се представиха пред родителите и другите членове на групата. Останалите ученици показаха как се справят при индивидуална работа върху предварително подготвени работни листи.

След като героите от „Немо“ се запознаха със знанията на участниците в кръжока, всички заедно се впуснаха в първото приключение. Госпожа Стоилкова представи художествена история, с която въведе учениците в математическото съдържание на темата „Решаване на задачи с таблица“.

Работата в следващите няколко часа ще продължи със решаване на задачи с таблица, като сложността им постепенно ще нараства.
В края на изявата учениците сами достигнаха до извода, че има задачи, които са им познати, и знаят средствата, с които се решават, а има и такива, до които не са се докосвали.

Такива задачи ги карат да мислят, разсъждават и разширяват обема от идеи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK