Масово слагат сухо мляко в прясното, от 17 проверени марки 3 са чисти

Снимка: Рixabay

В нито един от случаите на добавено сухо мляко това не е било отбелязано на етикетите

В 82% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация “Активни потребители” (БНААП). От направените изследвания на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщава Асоциацията на сайта си.

Вещество се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко. В нито един от 14-те установени случаи с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите.

Проучването е направено поради постъпващите в офисите на БНААП сигнали и запитвания от потребители, които изказват съмнение относно качествата на разпространяваното в търговската мрежа прясно мляко. В сигналите се твърди, че това, което се предлага в търговската верига, не е пълноценната и полезна храна, позната от години, както относно външния вид, вкусовите качества, състава и миризмата, но така също и относно хранителните характеристики на този продукт.

Постоянен въпрос на потребителите е влага ли се сухо мляко в „прясното“ мляко? Целта на настоящото проучване е да се изследва и установи наличието на добавена млечна пудра в прясно мляко за пиене на предлагани в търговската мрежа готови за консумация продукти.

За проучването са закупени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, съобщават от Асоциацията.

Анализите установиха следното:

- В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално;

- Други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%;

- Най-многобройната категория е млека, съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки;

- При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.

Затова от асоциацията предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество сухо мляко, което може да се влага в прясното мляко. Предложението ще бъде внесено в Националния съвет по храните, съобщи Богомил Николов пред "Труд". В момента такова ограничение няма, а БАБХ не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. Крайно време е контролните органи да разработят методика за изпитване, настоя той.

В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%, посочи Николов. От асоциацията не обявят марките прясно мляко, съдържащи сухо мляко, защото методът дава количествена грешка - тоест на база количеството фурозин не може да се прецени дали става въпрос за малки, или значителни количества сухо вещество.

Няма изследвания дали влагането му в прясното мляко крие рискове за здравето. Сухото мляко не е и причината за по-дългия срок на годност на млеката, въпреки че много хора си мислят така. Дългият срок на годност се дължи на технологията на обработка на прясното мляко - то е чисто от микроорганизми и на практика няма какво да го развали, докато не отворим опаковката и не влезе въздух, посочи председателят на асоциацията.

Резултатите ясно показват, че производителите масово влагат млечна пудра в прясното мляко. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. От страна на производителите по този начин се използва по-евтина суровина и се избягват проблемите свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари.

Потребителите са потърпевши. Те „печелят“ продукт с по-ниска хранителна стойност. В него има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни съединения. Това е цената на температурната обработка на суровото мляко. Остава въпросът дали след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти, добавят от Асоциацията. /Dnes.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK