Зам.–министър Пенков: Заболяемостта от COVID-19 нараства тревожно

Снимка: МЗ

В момента по показател заболяемост България се намира на 21-ро място от 30 страни в Европейски съюз

„Наблюдава се тревожно повишаване на заболяемостта от COVID-19 в страната, като през последните две седмици тя надхвърля 120 души на 100 хил. население. В България вече няма области, които попадат в зелена зона“, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг в Министерския съвет.

В момента по показател заболяемост България се намира на 21-ро място от 30 страни в Европейски съюз и Европейското икономическо пространство и на 2-ро на Балканския полуостров. За същия период по смъртност страната ни е на 10-то място сред държавите от ЕС и ЕИП, и на 4-то място на Балканския полуостров.

Зам.-министър Пенков отчете и сериозен ръст в броя на хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция. Нараства и броят на нуждаещите се от интензивно лечение, като те представляват 7% от всички хоспитализирани с COVID-19.

От началото на пандемията медицински служители с доказана коронавирусна инфекция са 2087, или близо 5 % от общия брой потвърдени случаи у нас. Най-много са засегнатите лекари – 37%, и медицинските сестри – 33 %.

„Предвид усложняващата се епидемична обстановка в Европейския съюз държавите-членки преценяват и въвеждат допълнителни мерки, които да прекъснат веригата на разпространение на вируса. Същото правим и ние с разпореждането за нови противоепидемични мерки“, заяви зам.-министър Пенков.

В отговор на журналистически въпрос д-р Бойко Пенков съобщи, че ще бъдат закупени бързи антигенни тестове за екипите на спешна помощ. „Така реално диагнозата ще е ясна веднага и екипите на спешна помощ ще знаят дали болният е с COVID-19".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK