Пожар унищожи голяма част от парижката катедрала Нотр Дам /ОБЗОР/

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожар унищожи голяма част на един от символите на Париж - катедралата Нотр Дам. След продължилата цяла нощ борба с пламъците, пожарникарите съобщиха, че огънят е овладян.

Пламъци във вътрешността все още има, но няма опасност.

Огънят, който пламна малко преди 19:00 часа местно време, доведе до рухване на заострения връх на катедралата, висок близо 100 метра.

Спасени са емблематичните две кули, както и много произведения на изкуството и безценни предмети, съхранявани в храма. 

По последна информация, пострадал е един пожарникар, който е в болница със сериозни наранявания.

За момента парижката прокуратура разследва пожара като нещастен случай и се изключва вероятността за палеж.

По всяка вероятност, пожарът е свързан с ремонтните дейности на катедралата. Прокуратурата е разпитвала вече хора, които работят по реконструкцията.

Заради пожара френският президент Еманюел Макрон отмени планираното си обръщение към нацията за начините за справяне с причините за протестите на „жълтите жилетки”.

Той отиде на мястото на пожара и обеща, че Нотр Дам ще бъде възстановена след опустошителния пожар.

Същевременно стартира национална кампания за събиране на средства за възстановяването на катедралата. Съпругът на Салма Хайек вече обяви, че дарява 100 милиона евро.

„Казвам ви го много тържествено тази вечер. Ще възстановим катедралата, всички заедно. Това без съмнение е част от френската ни съдба и голям проект за идните години. Аз обаче се ангажирам с него и още от утре ще започнем национална кампания за набиране на средства, която ще отиде далеч отвъд нашите граници. Ще се обърнем към най-големите таланти и много хора ще дойдат. Ние ще я възстановим. Ще възстановим Нотр Дам. Защото това очакват французите и защото нашата история го заслужава”, заяви президентът Еманюел Макрон.

„Получаваме съчувствие от целия свят, наистина от целия свят. Защото това е драма за целия свят. Нотр Дам е цялата история на Париж и веднага се сетих за кадрите от освобождението на Париж. Тогава казали, че когато проехтели камбаните на Нотр Дам, били чути чак в Буенос Айрес. Нотр Дам е символът на това, което сме”, заяви кметът на Париж Ан Идалго. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK