Проект подкрепи 42 жени от ромската общност в Кюстендил и Дупница срещу 53 440 лева

Снимка: Infomreja.bg

Проект „Жажда за живот“, рeализиран от Сдружение „ЛАРГО“, обхвана 42 жени от ромската общност в Кюстендил и Дупница. Финансирането е от Фондация „Тръст за социална алтернатива“ за сумата от 53 440 лева, а продължителността - 18 месеца.  

„Участниците във фокус-групите категорично настояват, че инициативата е изключително важна за ромската общност и особено за бременните жени, които изпитват сериозни материални затруднения. Всички жени, които имат възможност чрез помощ от роднини, заеми и разпродажба на имущество да си набавят средства, за да покрият разходите за здравни осигуровки, след като са забременели, го правят. Но сумите за плащане със задна дата на здравните осигуровки са непосилни за семействата на огромната част от бременните жени в квартала“, каза на нарочна пресконференция Сашо Ковачев – ръководител на проекта.

По думите му рисковете пред детското развитие се появяват още преди раждането. Една непроследена бременност крие редица опасности за плода и майката. Мерки като приемането на витамини или лекуването на инфекция и редовното проследяване предотвратяват фатални усложнения. При непроследената бременност рискът от преждевременно раждане на недоносено и болно бебе нараства.

Особено при по-бедни жени, които не могат да си позволят силна храна и при които поредната бременност е изтощила организма. Това увеличава вероятността за физически и/или умствени увреждания на бебето, което с появата си на бял свят вече е с намалени шансове за пълноценна образователна и социална реализация. 

Всички включени в кампанията жени се чувстват щастливки, че са имали късмета бременността им да съвпадне с реализацията на тази инициатива на ЛАРГО. Надеждата на всички е такива инициатива да се провеждат по-често, ако няма възможност да се превърнат в постоянна практика.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK