Заразата от хепатит А в ромското гето вдигна гърменци на пореден протест

Снимка: Infomreja.bg

Жители на Гърмен излязоха тази сутрин на пореден протест заради заразата от хепатит А в ромския квартал „Кремиковци“.

Въпреки минусовите температури пред сградата на общината се събраха близо 20 човека, които изразиха притесненията си от върлуващата сред малчуганите в гетото остра вирусна инфекция.

Сред недоволните имаше и майки, които се заканиха да спрат децата си от детска градина и училище, за да ги предпазят от евентуално заразяване с опасната болест.

Протестиращите изказаха съмнения, че общината се справя адекватно с назначените от Регионалната здравна инспекция дейности по дезинфекциране в „Кремиковци“.

От РЗИ-Благоевград обаче бяха категорични, че Община Гърмен изпълнява стриктно направеното от тях предписание. Същото потвърди и кметът Минка Капитанова, която подчерта, че е извършена дезинфекция във всички къщи, в които живеят болни деца, както и в целия квартал.

27 е общият брой на заболелите деца от Хепатит А в „Кремиковци“. В момента в инфекциозното отделение на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев са настанени само три, като всички останали са изписани, съобщи шефката на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград, д-р Весела Мончева.

Първият случай е от 9 ноември, а последният - отпреди два дни. „За съжаление инкубационният период е 45 дни и е твърде вероятно този процес да продължи още дълго време, но в случая не можем да говорим за епидемия“, коментира д-р Мончева.

Тя призова да не се създава излишно напрежение, като увери, че са взети всички необходими мерки за превенция на заболяването.

„Ще продължим да протестираме и срещу бездействието на общината и държавата по отношение на незаконните ромски къщи. Заповедите за събаряне на незаконните постройки не се изпълняват, а общината мълчи“, коментира инициаторът на протеста Иван Кременлиев.

След многобройните протести в размирната община миналото лято в гетото бяха разрушени само 12 къщи от подлежащите на събаряне над 100, след което процесът спря. Препоръките за глобално решаване на проблема също удариха на камък, тъй като предложението на кмета Минка Капитанова за изготвяне на ПУП три пъти срещна отпор в Общинския съвет.

„Защо да узаконяваме нещо незаконно и да плащаме за изготвянето на ПУП в квартала, при положение, че в Гърмен има 50-60 къщи, в които не живее никой. Освен това в „Кремиковци“ има имоти, които са на частни собственици“, каза още Кременлиев.

Според протестиращите гърменци в гетото продължават да се строят и незаконни къщи, като се множат и заселващите се там роми, прииждащи от различни краища на страната.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

запознат09:39 - 15.12.2016
Гърменлията който пише не е прост ,напротив той познава тоя боклук И Кременлиев. И като полицай и като пенсионер Иване ти ще си останеш мръсен, прост, некадърен националист. Мисля ,че е трябвало циганите да те ударят по силно с кола по главата, та сега да не плямпаш глупости. Виновен е К Ковачев и медиите ,които покриха случая когато стреляше с пушката по циганите и сега нямаше да се правиш на интересен. Между другото ако си пуснеш мустаци ,ще приличаш на Илиевите от Кремиковци ,пробвай и ще видиш приликата ,не знам защо толкова ги мразиш?
Долно Дряново22:11 - 14.12.2016
Г-жа Мончева и Минка да дойдат в Д. Дряново да постоят поне половин час на улицата в горния квартал на селото по която от две години текат лайна по цялата улица освен това там играят и деца и тогава да видим ще потвърдят ли че в общината няма опасност от вирусни инфекции.Мисля че и в Дряново има строителство за което Минка си трае.
Гърменлия прост13:58 - 14.12.2016
За този нехранимайко Кременлиев няма ли работа та се занимава само с глупости като вижда че вече никой не му обръща внимание . Никой не му вярва защото е платен протестиращ и изпълнява политически поръчки за нагнетяване на напрежение . Ей червени балалайки Кременлиев и Розен Марчев хората се научихме да разпознаваме плявата от сеното .
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK