Върнатото от губернатора решение на ОбС-Гърмен за референдума в Марчево влиза в Административния съд

Снимка: Infomreja.bg, архив

Върнатото за прегласуване от областния управител Бисер Михайлов решение на Общински съвет-Гърмен от 01.07.2016 г. с текст „Не допуска провеждането на местен референдум в село Марчево“ претърпя пълен провал. 

Прословутото решение № 146 и при повторното прегласуване на сесията миналия ден отново не събра необходимото мнозинство, като в негова подкрепа гласуваха единствено петимата общински съветници от ДПС.

„Против“ гласуваха 7 съветници, 4-ма се въздържаха, а един от народните избраници напусна заседанието с категоричния отказ да дава становище по какъвто и да е казус, касаещ ромския квартал „Кремиковци“.

Поисканият референдум от Инициативния комитет в Марчево, който се отнася за местността „Падарката“, е за или против съществуването на незаконните постройки и къщи в ромския квартал „Кремиковци“, както и да бъдат изселени или не незаконно настанилите се в него роми.

„Не гласувахме „за“ провеждането на референдум в Марчево, защото отговорите са толкова ясни, колкото е ясно, че 2 х 2 е 4. Това допитване според нас е излишно, защото освен че отговорът му е предварително предопределен, ще струва на данъкоплатците от цялата община Гърмен над 20 000 лева, които ще бъдат похарчени напразно“, коментираха общински съветници от Гърмен, въздържали се и при двете гласувания за референдума.

Според тях не е нормално, нито пък демократично само 150 души от Марчево да решават проблема в „Кремиковци“, тъй като кварталът се намира на територията на община Гърмен и ако има референдум, то в него трябва да участват всички жители.

„Коя ли институция иска сега да си измие ръцете с този излишен референдум вместо въпроса да бъде решен кардинално по държавнически, на ниво министерство, съответни институции и община. Нямаме никакъв диалог до момента нито с Инициативния комитет от Марчево, нито с кметския наместник Розен Марчев като организатор на подписката, нито с кмета Минка Капитанова и председателя на Общинския съвет Екатерина Татанова. Хвърлят се само едни документи и на никого не му се говори за този референдум, който ни се подхвърля като горещ картоф“, е мнението на въпросните съветници.

Те смятат, че е редно всички съветници или най-малкото председателите на съответните групи, представители на инициативния комитет, кметският наместник Розен Марчев и общинският кмет Минка Капитанова да седнат и сложат на масата фактите, исканията и мотивите си „за“ и „против“ референдума.

„Депутатите в парламента преди всяко гласуване обсъждат и вземат решение, а ние в Гърмен се правим на интересни и всеки прехвърля на другия отговорността. Така няма как да имаме адекватни и законосъобразни решения, след като за важните неща не се говори и не се обсъждат предварително“, коментират още съветниците.

Така след резултата от повторното гласуване на скандалното решения № 146, с което Общинският съвет в Гърмен отново не разреши провеждането на местния референдум в Марчево, то автоматично отива за категорично и финално решение от тричленен състав на Административния съд в Благоевград.

До решаване на спорния казус от съда, оплел в противоречия общинските съветници в Гърмен, които не допуснаха провеждането на референдум, се стигна след като бе прието на заседанието през юли само от двама общински съветници, а останалите 12 се въздържаха. Това наложи областният управител да го върне за прегласуване, на което допитването отново бе отхвърлено.

Искането на Инициативния комитет, начело на който като организатор е кметският наместник на Марчево – Розен Марчев, бе внесено до председателя на ОбС-Гърмен – Екатерина Татанова, ведно със събраната подписка от 55 жители на селото, съставляващи според изискването на Закона за референдумите 10 % от 150-те имащи право на глас.

Според губернатора атакуваното решение е било прието от некомпетентен състав на ОбС-Гърмен. Законът е категоричен, че Общинският съвет е длъжен да приеме предложението за местен референдум, щом като е направено от Инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на 10 % от жителите с право на вот в общината-

Общинският съвет от своя страна може да не приеме провеждането му единствено с мотивирано решение на мнозинството, каквото на практика липсва в обявеното за незаконосъобразно решение от областния управител Бисер Михайлов. 

 

КОМЕНТАРИ

Ангел Гаджев22:03 - 07.08.2016
Да се чете, както следва: сърбайте*, гърменци*. Мобилният телефон редактира неконтролируемо. Извинете.
Ангел Гаджев21:43 - 07.08.2016
Местен референдум е задължителен, щом за провеждането му има подписка с над 10 процента от жителите на общината. В него участват всички жители от същата община. Виж ЗПУГДВМС. Офлянкването буди недоумение, защото закона е категоричен. Това, че в община Гърмен още от 1961 година е заложена бомба е проблема.И всички бягат от решаването като дявол от тамян. Предложихме решение, държавата не го прие. Нещо повече, германци се у влякоха по медийни глупости и не разбраха какво правя и защо. Всички имат права. Хората с отнети земи най-вече. Но решенията трябва да бъдат в рамките на закона. Същият закон, който дава права на всички. А нещата станаха неконтролируеми, защото докато някои жертвахме собствени ресурси, други се полакомиха. Събрахте си попарата и се научете на уважение към хората с образование и граждански позиции.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK