Прегласуват предложението за настаняване на ромите в здравните служби в Гърмен

Снимка: Областна администрация - Благоевград, архив

По настояване на областния управител Бисер Михайлов в Общинския съвет в Гърмен отново влиза за гласуване предложението на кмета Минка Капитанова за настаняване на ромски семейства в риск в сградите на бившите здравни служби на територията на общината.

Както ИНФОМРЕЖА писа, въпросното предложение бе отхвърлено с гласовете на групата съветници от ДПС на драматичната сесия преди дни. 

В сутрешния блок на "Здравей България" Михайлов бе категоричен, че посочените от Капитанова сгради предлагат добри условия за временно настаняване на ромите от "Кремиковци", на които предстои да им бъдат съборени незаконните къщи.

Той бе категоричен, че според българското законодателство постройките, в които живеят хората в ромския квартал на Гърмен, са незаконни и подлежат на премахване, тъй като няма как да бъдат узаконени. 

"Жителите на "Кремиковци" трябва да декларират имотното и финансовото си състояние, както и дали желаят да бъдат настанени в общински жилища", заяви още Бисер Михайлов.

Със свое писмо от 16-и юли МРРБ уведоми ДНСК, че отлага с 18 дни събарянето на незаконните постройки в ромския квартал на Гърмен. До изтичането на срока - 31 юли, според писмото на строителното ведомство, Община Гърмен трябва да предложи на ромските семейства временно настаняване в общински жилища или недействащи сграда, годни за живеене.

Тъй като влезлите в сила заповеди задължително следва да бъдат приведени в изпълнение, от ДНСК е отправено писмо да кмета на община Гърмен, с което е уведомена, че предстои премахване на още 102 постройки, за 20 от тях вече е избран изпълнител и предстои насрочване на принудително премахване.

За гарантиране запазването на правата на уязвимите лица, които са жители – лица с постоянна адресна регистрация в община Гърмен, е изискано от кмета на общината незабавно да предостави в ДНСК график със срокове за временно настаняване на засегнатите семейства, с оглед определяне на дата за изпълнение на заповедите за премахване.

Преди дни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обясни, че незаконните постройки в община Гърмен са установени още през 2000 г. "Тогава те са били само 14, но напред в годините техният брой се увеличава. Незаконните постройки в Гърмен са на лица, които са получили регистрация в общината по настоящ и постоянен адрес. В периода от 2000 до 2015 година и към момента общината продължава да издава такива адресни регистрации. Общо регистрираните по постоянен адрес в кв. "Кремиковци" са 775 лица", допълни Павлова.

Същите са регистрирани от общината като жители и тяхната адресна регистрация е издадена на нерегулиран, земеделски общински имот.

"Когато са им издавали регистрацията, органите на местната власт трябва да са били наясно, че в момента, когато ги регистрират, имат ангажимент към своите жители да се грижат за тях", е категорична строителната министърка.

Заповеди за принудително събаряна на поредните 20 къщи след 31 юли са издадени на лицата Красимир Илиев Радков, Наско Христов Илиев, Атанас Якимов Асенов, Бисер Лозанов Асенов, Красимир Емилов Радков, Здравка Ангелова Райкова, Стойчо Емилов Айдаров, Росен Асенов Илиев, наследниците на Джамал Радков Илиев и др.

Измежду незаконно построените къщи, които престои да бъдат съборени, има едноетажни и двуетажни сгради. Премахването им ще бъде извършено след като ромите от „Кремиковци” декларират писмено, че отказват предложените им за временно настаняване от община Гърмен жилища и последващи възможности за построяване на такива с лични средства  и законна документация според законите на Република България.

 

КОМЕНТАРИ

хаджиев08:55 - 30.07.2015
този смрадлив на мухал крадлив Асим до кога ще го държите там
patriot23:45 - 29.07.2015
Bravi bisere natiskay gi tiya bokluci krayno vreme e da spazvat zakona.stiga sa ligali prostite i bezzashtni romi,ce ste im uzakonyat kishtite.manol,adem i drugite im podlogi v zatvora.
jhlb22:21 - 29.07.2015
карам тир бе маматидеба проста, не кола. и с бицепса не се удря бе простак. това е двуглав мускул на предмишницата който свива ръката в лакатя. удря се с други части от анатомията, простак такъв. ако искаш на 02 август в 20 часа на бензиностанция петрогаз /еко/ в гоце дечев, българия. тогава съм там по график ела се пробвай смотаняк такъв
rtewcdrty20:38 - 29.07.2015
А не може ли да обърнем твойта кола, и да ти набия един здрав бицепс в грозната ти помащка мутра.Миризлив помак смотан.

FACEBOOK