Здравният министър: Да гориш маски пред Министерство на здравеопазването е зловещо

Снимка: Infomreja.bg

Доц. Кунчев: Никой не твърди, че носенето на маска предпазва на 100%

Директорите на болници и Регионалните здравни инспекции няма да имат отпуск по време на ковид кризата.

Това обяви здравният министър, припомняйки думите си от вчерашния ден след поредното си посещение на здравно заведение в страната.

Директорите на РЗИ-тата в областите са здравните министри по места. Няма нещо, което да може да бъде направено от здравния министър, и да не може да бъде направено от тях. От тях не може да чуваме отговори „Не знам, не мога, не съм чул, не съм видял, не съм разбрал“. Цялата информация имат, цялата държавна власт е в техните ръце. По отношение на лечебните заведения министърът подчерта, че директорите не трябва да излизат в отпуск, каза Костадин Ангелов.

Няма как да спечелим битката, ако пълководците стоят вкъщи. Генералите трябва да са по местата – всички, включително и министърът на здравеопазването. Нека лекарите, сестрите, санитарите в лечебните заведения да бъдат спокойни - това не се отнася за тях. Всеки от тях, който е на предела на силите си и трябва да си почине, ще го направи. Образно казано - войниците трябва да бъдат отпочинали, за да могат да водят и да спечелим битката, зави здравният министър.

Никой не твърди, че носенето на маска предпазва на 100% от заболяването, само че всяка една стъпка и всяка една мярка вече съвкупно намалява рискът с повече от 90% от зараза, допълни доц. Ангел Кучев по отношение на носенето на маски и влязлата от днес заповед в сила.

Здравният министър коментира и протестиращи, които го посрещнаха днес сутринта пред сградата на здравното министерство с викове за оставка и горене на маски.

Трудно е да коментирам хора, които заявяват политически искания, още повече да присъстват хора, които викат „оставка“ или пък са заявили ясно и точно политическите си позиции, каза Ангелов.

Да гориш маски пред Министерство на здравеопазването е зловещо, тогава ,когато има лечебни заведения в страната, които биха могли да имат нужда от тези маски, за да спасят лекарите сестрите и санитарите на първа линия, допълни министърът.

Това е безотговорно поведение и заставам зад думите си. Всеки има право на протест, всеки може да изразява гражданската си позиция, и това е принцип на демокрацията, за която толкова много всичките тук в тази зала скачахме преди. Ако някой счита, че заповедта на министъра противоречи на закони, на Конституция – нека го каже на съда, завърши проф. Ангелов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK