142 души с COVID-19 у нас, заразата стигна и до Шумен

Снимка: Infomreja.bg

Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски

142-ма са диагностицираните с коронавирус у нас. Заразата стигна и до Шумен. Това съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг във ВМА в събота сутрин. 

„Общият брой на инфектираните за денонощието е 30. Имаме първи случаи на коронавирус в нови градове. В Добрич има четирима заразени, а в Шумен - един. Пациентът е постъпил в Инфекциозното отделение на шуменската болница с грипоподобна симптоматика, кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско.

Вече имаме и трима излекувани. Във ВМА има един случай с две отрицателни проби. Той ще бъде освободен днес и ще бъде под карантина 30 дни. В Плевен първите двама заболели също са с две отрицателни проби. И те ще бъдат освободени“, обяви Мутафчийски.

Към момента заразените у нас мъже са 84, а жените – 58. „Средната възраст на болните е 42 години. Най-младият е на 4 години, а най-възрастният - на 81. Трима са починали. Смъртността ни е 2,1 %“, каза още Мутафчийски.

„Във ВМА имаме двама със заплашваща дихателна недостатъчност, но все още не са интубирани. Другите пациенти са с двустранни пневмонии. Лечението е дълго. В „Пирогов“ продължава да бъде критично състоянието на пациента, който е интубиран. Във Велико Търново имаме случай на двустранна бронхопневмония. Във Варна мъжът е в добро състояние“, коментира началникът на щаба. Той допълни, че е против съобщаване имената на болните. 

Мутафчийски демонстрира защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. „Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK