Машинното гласуване отпада за местния вот

Снимка: НОВА ТВ

Парламентът отмени на първо четене машинното гласуване за предстоящите местни избори, насрочени от президента на 27 октомври. 122 народни представители от ГЕРБ, ОП и ВОЛЯ подкрепиха промяната, а 96 от опозицията - БСП и ДПС, се възпротивиха. Един народен избраник се въздържа.

По предложение на управляващите депутатите съкратиха срока за предложения между първо и второ четене на 3 дни. 

"Стоим с ОП и ВОЛЯ зад това предложение, защото държим да се произведат избори с легитимен резултат", зяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по време на дебатите. Тя още веднъж повтори опасенията на управляващите, които се опират на доклада на ЦИК и Венецианската комисия.

"Ако ценим демократичното право на всеки българин да упражни правото си на глас, трябва да преосмислим машинното гласуване. Ще помоля защитниците му да не внушават у общството фалшивото усещане, че това е защита срещу купения вот", призова депутатката от ГЕРБ. 

ДПС категорично се противопостави на тезата на управляващите, а Йордан Цонев даде пример със защитата на фишовете от Тотализатора. ДПС е авторът на предложението за машинното гласуване при последните изменения на изборния кодекс, заяви зам.-председателят на групата. Той повтори, че движението държи както на машинно гласуване, така и на машинно преброяване. Цонев отбеляза, че от начлото на демокрацията "най-слабото звено в изборния процес са СИК". Като се въведе машинното гласуване и преброяване, няма да броят гласове членовете на СИК и няма да има невалидни бюлетини, убеден е той. "Нашата констатация е, че беше умишлено компрометирано машинното гласуване, категорично", заключи Цонев.

Валери Симеонов пък се оплака от машините с пример в обратната посока. "Идвам от коридора и си пуснах едно кафе за 40 ст., пуснах един лев и машината не ми върна монети, същото може да стане и с другите машини", предупреди той застъпниците им.

Той прогнозира провал на изборите, ако машините останат. Лидерът на НФСБ припомни, че приемането на машинното гласуване било плод на сделка между РБ и ГЕРБ, а тогава от БСП са били против. Сега пък "непоследователността на партньорите ни от ГЕРБ наля вода в мелицата на БСП", констатира депутатът от ОП. "Никой не може да ме убеди, че не може да бъде манипулирана машината", заяви Симеонов. "Изборите не се манипулират, те се печелят преди още избирателят да е влязъл в секцията - с 20, 50 лв., с обещание за работа. Там става манипулацията", заключи той. Колегата му Емил Димитров - Ревизоро добави, че днес депутатите нямаше да прекъсват заседанието, за да изслушват двама министри заради хакерските атаки на НАП./ НОВА ТВ

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d
loading...