Мартин Димитров получи вот на доверие в СДС

снимка: dariknews.bg, архив

Лидерът на СДС Мартин Димитров получи вот на доверие на заседание на Националния съвет на партията. "За" са гласували 45 от членовете му, "против" - 9, а трима са се въздържали, съобщиха от пресцентъра на сините. Повече от 20 души от членовете на Националния съвет обаче не са гласували искането на ръководството на СДС, мотивирайки се, че такава процедура в устава на партията няма, предаде БТА.

Вотът на доверие бе поискан, след като кандидат-президентът на партията Румен Христов получи едва 65 761 гласа, което е по-малко от участвалите над 75 500 души на предварителните избори на десницата през юни. В проценти той събра едва 1,9 на сто от вота. Самият Димитров заяви, че е готов да направи това, което ще е най-добре за партията, включително да подаде оставка, ако не получи доверие.

Срещу него предварително се изказаха от софийската организация. От структурата в Слатина дори обявиха, че в момента СДС е болен от рак, а туморното образувание се нарича Мартин Димитров и трябва да се отстрани. Десетимата представители на столичната организация обаче не бяха достатъчни за отрицателен вот.

Критики към лидера не спести и неговата предшественичка на поста Надежда Нейнски, която в момента е евродепутат. Тя оприличи СДС на националния отбор по футбол – "има звезди, но няма екип". По думите й няма значение, кой ще бъде лидер, ако няма екип зад него. Днес Нейнски определи случилото се като служебна победа на Димитров.

Противниците на Димитров са недоволни и от това, че той подписа предизборно споразумение с ОДС на Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев и по този начин практически разцепиха Синята коалиция.

Самият Мартин Димитров коментира, че според него най-сериозната грешка, която е допуснала партията на президентските избори, е била прекалено късното издигане на кандидата за държавен глава. "Ние подценихме много фактори и имахме грешни преценки за много неща, но това ръководство има още много потенциал. "Партията беше финансово фалирала и беше в много тежко политическо и организационно състояние, когато аз застанах начело и смятам, че сега трябва да продължи планът за укрепване на СДС", отбеляза той, цитиран от БГНЕС.

По думите му по-важният въпрос е какво предстои оттук нататък. "Тези избори бяха тренировка за ГЕРБ. Те видяха, че победителите не ги съдят. Те ще приложат същата схема и на следващите парламентарни избори. Необходими са мерки за структурно укрепване на СДС", допълни Димитров. Той изтъкна, че иска СДС да се позиционира като интелигентната опозиция на ГЕРБ, а като основна цел начерта недопускането на БСП отново на власт.

"Ние смятаме, че българското общество ще поиска една разумна алтернатива, защото нито БСП, нито ГЕРБ могат да се справят с последствията от кризата. Тази алтернатива трябва да се опитаме да бъдем ние", каза още Димитров. /dnes.dir.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK