Марокански дипломати се възхитиха от Гърменско, накупиха си китеници, мурсалски чай, горски мед, сувенири...

Снимка: Infomreja.bg

С красиви китеници, бурканчета със сладка от боровинки, горски ягоди, чист горски пчелен мед, с много мурсалски чай, десетки сувенири и красиви дърворезби, купени от жители на селата Лещен, Горно Дряново, Ковачевица, и най-вече истински доволни от кратката си, но невероятна обиколка на община Гърмен, си тръгна дипломатическата мароканска делегация, начело на която бе посланичката на мисията на Мароко у нас Н. Пр. Закия Ел Мидауи.

Визитата на посланика и придружаващите я лица в община Гърмен бе по покана на кмета Минка Капитанова и премина при изключително голям интерес и от двете страни и видима възхита от чутото и видяното от страна на гостите. Мароканските гости и домакините им с изненада констатираха невероятни сходства в кухните на двете държави. Най-голямо бе учудването, че гостите познават до болка българското ястие кускус, което се оказа и тяхно традиционно ястие.

„Непременно ще поръчам при идването ти в посолството на Мароко в София да ни приготвят по мароканска рецепта това прекрасно ястие, което е традиционно в нашата кухня“, заяви изненаданата от кулинарното съвпадение посланик Закия Ел Мидауи на кмета Капитанова.

Гостите с истински интерес посетиха минералните бани и извори в община Гърмен, запознаха се от близо с бита на местното население, а в красивото село Ковачевица с истинска наслада пиха мурсалски чай и сок от бъз, с който ги почерпи местният кметски наместник Кирил Жуглев. Гостите признаха, че до сега нито бяха чували, нито бяха опитвали от този еликсир, който сами си приготвят жените от региона. Признаха, че са опитвали сок от боровинки и други горски плодове, но сока от бъз заявиха, че най-много им харесал. Някои от тях си купиха по бутилка, други пък поискаха рецептата и обещаха в сезона на цъфтежа на бъза да дойдат и на място да си приготвят от елексира с помоща на домакините от Ковачевица.  

Двете дами си обещаха още срещи през следващите месеци в името на едно добро приятлство с по-нататъшни планове за бизнес отношения и инвестиции. Придружаващите посланик Закия Ел Мидауи бизнесмени и тя самата проявиха нескрит интерес към животновъдството и производството на сирена и млечни продукти в община Гърмен.  

„На този етап гостите пожелаха да получат подробна информация за туристическите дадености и дестинации, както и за развитието на животновъдството и земеделието в общината ни. Имаме и идеи как да работим и как да продължим. Интересното бе, че интересът на техните бизнесмени бе особено голям най-вече за търговско и бъдещо бизнес сътрудничество. Всички останаха очаровани от българската кухня, от сръчните ръце на жените ни, които изработват най-красивите китеници, терлици и всякакъв вид тъкани, към културните ни традиции и туристическите дадености към минералната вода и красивите хотелски комплекси, които предлагат услуги на особено добро ниво така, че се надявам тези контакти за в бъдеще да се задълбочат и да са полезни за развитието на община Гърмен“, сподели кметът Минка Капитанова.   

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK