Банско се затвърждава с кукерския си фестивал, кметът с народна носия на хорото

Снимки: Община Банско/ Георги Ангелов

С всяка изминала година кукерският фестивал в Банско става все по-многолюден, не само заради зрителите, а и заради участниците.

Смело можем да кажем, че почти от всяка къща в града има кукер, мома или момък в носия.

Все повече семейства започват да обличат децата си в традиционни български премени и да ги извеждат заедно с „бабуджерските“ (кукерските) групи, дефилиращи в центъра на гарда.

Краят на 2018 и началото на 2019 година ще бъдат запомнени с първото участие на кмета на Банско – Георги Икономов, във фестивала, не като кмет, а като кукер и личен момък.

На Коледа, както писа първа ИНФОМРЕЖА, Икономов поведе кукерите от махала „Вионово блато“. Той „дрънкаше“ с тежки звънци. Пет дни по-късно на Нова година кметът облече една от най-хубавите носии и отново се хвана на хоро редом със съгражданите си.

Не можем обаче да отречем, че традицията не само се е запазила, но и се развива с пълни темпове благодарение на мераклиите от махалите „Вионово блато“ и „Улевиница“.

Красиви кожи, жени, мъже и деца в носии извиха кръшни хора в ларгото на курорта.

Махала „Костей блата“ бе поведена от Георги Еринин, облечен в прекрасни народни одежди.

„Улевиница“ пък събра цели фамилии, решили да се пременят специално за Нова година. Духова музика поведе групата. Цели семейства като Карпачеви и семейство Калоянови по нищо не отстъпиха на традицията.

Множество деца участваха във фестивала, а малка мома „сурвиска“ кмета.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK