Мария Неделчева се среща с вътрешния министър на Белгия по проблеми на българската общност

Ахмед Чолаков и Мария Неделчева /в средата/, снимка: Краси Терзиева, infomreja.bg

Евродепутатът от Хаджидимово Мария Неделчева се отзова на поканата за среща с представители на Сдружението на българските бизнесмени и интелектуалци в Белгия, съобщи за ИНФОМРЕЖА председателят на сдружението Ахмед Чолаков, който е роден в гърменското село Рибново.

"Очаровани сме от вниманието и загрижеността, с които ни прие евродепутата. Мария Неделчева има и много добър екип, с който ние имаме намерение и в бъдеще да си сътрудничим, тъй като българите, живеещи в Белгия, ежедневно се сблъскват с проблеми, изпитват затруднения както със законодателството, така и с лошото отношение и нарушенията на правата на българите в Белгия, които допускат някои представители на институции”, сподели Ахмед Чолаков.

По думите му Мария Неделчева се е ангажирала да се срещне на 9 февруари с вътрешния министър на Белгия по представените й от членовете на сдружението проблеми. "Става въпрос за закъснения и просрочване на сроковете за изготвяне и получаване на документите за пребиваване в Белгия на българи, както и за грубо отношение на полицаи към нашенци със собствени превозни средства с български регистрационни табели", поясни Чолаков.

Според него има случаи на чупене и незаконосъобразно премахване на регистрационните номера на български автомобили. "България е член на Европейския съюз и такива забрани и дискриминационни подходи в сърцето на Европа са недопустими и наказуеми. Имаме десетки случаи на наказани полицаи за проявено своеволие след подадени оплаквания от наша страна. А трябва ли след всички подобни случаи да внасяме жалби, след като законът е категоричен, че никой няма право да чупи и премахва регистрационни номера на автомобили от държави в ЕС", недоволства Ахмед Чолаков.

Чолаков е обсъдил с евродепутата Мария Неделчева и решението на сдружението да участва със свои кандидати за общински съветници на изборите за местна власт в Белгия, които ще се проведат през октомври тази година. "Надяваме се  да имаме успех и да имаме наши общински съветници, защото българите в Белгия са хиляди, а законодателството тук дава право на глас дори на временно пребиваващи българи. Така ще бъдем в час и с всички нормативни уредби на местно ниво и ще има кой да защитава правата ни и представлява общността ни", каза Ахмед Чолаков.

Той допълни, че по този въпрос Мария Неделчева е декларирала пълна подкрепа на сдружението. "Намерението ни е да постигнем силно развито гражданско общество, да организираме курсове за изучаване на родния език от деца в български семейства, живеещи в Белгия, както и обучения по френски език за цялата българска общност в Белгия", добави председателят на Сдружението на българските бизнесмени и интелектуалци в Белгия.

На общо събрание на сдружението е взето решение за провеждане на срещи с всички български евродепутати без оглед на политическата им принадлежност, като целта е създаване на контакти с българската общност в Белгия и оказване на взаимна помощ от двете страни. Следващата среща ще бъде с евродепутата Ивайло Калфин, разкри в аванс Ахмед Чолаков.

 

КОМЕНТАРИ

Стоян11:26 - 21.08.2019
Поздравявам Ахмед и екипа му. Прекрасни хора и достиен председател. Невероятна КАРИЗМАТИЧНА ЛИЧНОСТ .Гордея се че познавам лично Ахмед Чолаков.
Dostoen chovek22:42 - 06.02.2012
Prekrasna sresta s dosoini hora
bravo22:15 - 02.02.2012
bravo NEDELCHEVA!
aa21:27 - 02.02.2012
Явно чупенето и премахването на регистрационни табели не е било само гръцки манталитет. Мария Неделчева да се срещне и с гръцкия вътрешен министър.

FACEBOOK