Мария Неделчева: България не е най-корумпираната държава, стига с тези клишета!

Мария Неделчева със студенти на младежка конференция „Младите против корупцията”

В Академията на МВР се събраха десетки курсанти и студенти от СУ „Св. Климент Охридски”, Нов български университет и УНСС за младежката конференция „Младите против корупцията”. Почетен гост на събитието бе евродепутатът Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), която е член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) и Комисията за борба с организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) в Европейския парламент.

Мария Неделчева приветства младите хора и най-напред открои причините за създаването на комисията CRIM. „Основаването на CRIM е признанието на европейските институции, че корупцията не е проблем само в една или друга страна, а общоевропейски проблем”, заяви тя и изнесе данни, според които над 120 млрд. евро годишно възлизат загубите от корупция в ЕС.

Мария Неделчева информира, че новосъздадената комисия ще направи анализ на нивата на корупция в цяла Европа, в резултат на който ще бъде направена адекватна оценка на настоящето законодателство. Тя подчерта, че не е привърженик на идеята да се създават постоянно нови закони, а е необходимо старите да бъдат преразгледани внимателно и максимално подобрени, за да бъдат ефективни и добре приложими.

Следваща важна стъпка, която ще бъде предприета от Специалната комисия е да се направи мониторинг на агенциите, друг приоритет е организирането на визитите в държавите от ЕС. Първите визити вече са фиксирани - Сърбия и Италия са двете страни, които ще бъдат посетени от членовете на ресорната парламентарна комисия до края на годината.

Неделчева открои безспорния успех и натрупания опит на България по отношение на механизма за сътрудничество и проверка: „България е много по-напред от други държави и е крайно време да имаме необходимото самочувствие и да престанем да бъдем жертва на клишета. България не е страната с най-високо ниво на корупция”.

Според нея страната ни е изправена пред предизвикателството да съумее да работи в пълна координация и постоянен конструктивен диалог между гражданите и институциите. Само чрез обща и цялостна концепция България би се справила с този така чувствителен проблем.

Курсантите от Академията на МВР също представиха интересни и добре обобщени презентации, в които очертаха нивата на проявление на корупцията и проблемите, свързани с този феномен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK